Intel er på vej med den største opdatering af sine chips i årevis

Nicolai Busekist

2 dage siden

|

15/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Core Ultra 200S har primært til formål at bringe en betydelig stigning i effektiviteten. For første gang er der også en maskinlæringsenhed fast indbygget, selvom den er overraskende svag.

Mest læste i dag

Efter præsentationen af deres nye chips til bærbare computere for et par uger siden, fokuserer Intel nu igen på processorer til stationære pC. Hvis det, som virksomheden lover for sine Core Ultra 200S-processorer (kodenavn: Arrow Lake), holder, kan dette være den største opdatering i flere år.

De nye chips har særligt ét mål: at være mere effektive - og endda på markant vis. Den nye serie af processorer lover mellem 30 og 50 procent mere ydelse pr. watt.

Dette er muligt takket være en række ændringer. Der bruges nu et nyt chiplet-baseret design, og produktionen er også blevet forbedret. Det betyder, at mange af disse opgaver ikke længere udføres af Intel selv, men af underleverandøren TSMC, som også producerer de nyeste Apple-chips.

Til beregningsenheden anvendes TSMC's avancerede 3-nm-proces, mens GPU'en benytter en 5-nm-proces. Selvom den integrerede grafik fortsat ikke vil være en reel mulighed for seriøse gamere, er der stadig markante forbedringer her.

GPU'en siges ifølge Der Standard at være dobbelt så hurtig som i tidligere generationer. Hvad angår selve regnekraften, lover Intel en beskeden opgradering på omkring ti procent mere ydeevne i multi-core-opgaver.

For første gang integrerer Intel også en NPU i sine chips til bærbare computere, hvilket er en dedikeret enhed til maskinlæringsopgaver. Dog er denne komponent en smule skuffende. Med en maksimal beregningskapacitet på 13 TOPS opfylder den nemlig ikke engang de krav, som Microsoft har fastsat for sine Copilot Plus-funktioner, der kræver mindst 40 TOPS.

Intel forklarer dette med, at højere NPU-ydeevne ville have krævet kompromiser på CPU- eller GPU-ydelsen, og disse komponenter forbliver de vigtigste for de entusiaster, som er målgruppen.

Med de nye chips kommer der også en ny sokkel, der har fået navnet LGA-1851. Det betyder, at der igen kræves nye bundkort til de nye chips. Det tilhørende chipset fra Intel (800-serien) understøtter op til 8 x SATA 3.0 og 32 x USB 3.2, samt Wifi 6E, Gigabit Ethernet og Bluetooth 5.3 - meget lig forgængerne.

Leveringen af Core Ultra 200S-chips starter den 24. oktober. Den kraftigste chip (Core Ultra 9 285K med 24 kerner og op til 5,7 GHz) vil koste 599 dollars, mens en Core Ultra 7 265K med 20 kerner og op til 5,5 GHz koster 399 dollars, og Intel Core Ultra 5 245K med 14 kerner og op til 5,2 GHz vil koste 299 dollars.