Her har de besluttet at indføre forbud mod mobiltelefoner for unge elever

Nicolai Busekist

6 dage siden

|

11/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fra maj 2025 bliver brugen af mobiltelefoner i Letland forbudt for elever op til 6. klasse - medmindre enhederne er nødvendige i undervisningen.

Mest læste i dag

I Letland bliver mobiltelefoner fremover forbudt for yngre elever i skoler uden for undervisningen. Parlamentet i Riga vedtog torsdag ændringer i uddannelsesloven, som forbyder brugen af mobiltelefoner op til 6. klasse, medmindre de er nødvendige for selve undervisningen.

Forbuddet træder i kraft den 31. maj 2025. Indtil da skal skolerne tilpasse deres interne regler for brug af mobiltelefoner i overensstemmelse med parlamentets retningslinjer. I Letland varer skoleåret fra 1. september til begyndelsen af juni.

"Disse ændringer er nødvendige som et klart signal til grundlæggerne af uddannelsesinstitutioner om at begrænse den meningsløse brug af mobiltelefoner," sagde Agita Zarina-Sture, formand for parlamentets udvalg for uddannelse, kultur og videnskab, ifølge Der Standard.

Undersøgelser har ifølge hende vist, at tilstedeværelsen af personlige mobiltelefoner - selv når de er slukket - påvirker de kognitive evner negativt og øger risikoen for digital følelsesmæssig vold.

Det er endnu uklart, om mobiltelefoner overhovedet må medbringes i skolen fremover. Ifølge en beretning i radioen vil det sandsynligvis fortsat være tilladt, men de skal være slukkede, så eleverne ikke har mulighed for at benytte sig af dem i løbet af skoledagen.

De vedtagne ændringer giver også skolerne mulighed for at gennemsøge elevernes ejendele, hvis der er en trussel mod sikkerhed, sundhed eller liv.

Før Letland har flere andre europæiske lande allerede forbudt mobiltelefoner i klasseværelserne. Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) anbefalede for nylig efter en undersøgelse en ansvarlig brug af mobiltelefoner i undervisningen.

Det er endnu ikke en lov, der har fundet sin vej til Danmark, selvom der også har været et stort fokus på unge elevers brug af telefoner her i landet. Om det i fremtiden fører til, at der bliver indført en form for forbud mod at bruge dem i skolen, er naturligvis ikke nemt at spå om.