Windows 10-brugere står over for svært valg: Opgradere eller kassere?

Nicolai Busekist

1 uge siden

|

10/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Microsoft forbereder sig på at afslutte supporten af Windows 10. Styresystemet vil fra oktober 2025 ikke længere modtage opdateringer.

Mest læste i dag

Det betyder, at millioner af computere bliver usikre, medmindre brugerne skifter til Windows 11. Men her er der en udfordring: ikke alle computere kan opgraderes til den nyeste version af Windows, hvilket betyder, at op til flere brugere er nødt til at træffe et svært valg i nærmeste fremtid.

Microsoft anbefaler på en ny supportsiden, at man køber en ny computer, hvis den nuværende enhed ikke lever op til kravene for Windows 11.

Med andre ord: hvis du ikke kan opgradere din computer, foreslår Microsoft, at du skiller dig af med den. For at få hjælp til genbrug henviser Microsoft til organisationen 'Stichting Open'.

Mange mennesker har dog stadig en velfungerende computer, der blot er for gammel til at opfylde kravene til Windows 11. Fra den 14. oktober 2025 vil en sådan enhed blive en potentiel sikkerhedsrisiko, selvom den stadig fungerer fint til daglig brug.

Microsoft advarer om, at brugen af en ikke-understøttet version af Windows kan være farlig. Uden regelmæssige opdateringer er computere mere sårbare over for virus og ondsindet software. Virksomheden opfordrer brugerne til at skifte til en ny computer, der er kompatibel med Windows 11.

I december sidste år advarede markedsanalytikeren Canalys Research om, at millioner af pc'er kan ende på skrotpladsen på denne måde. Ud over at supporten ophører, spiller den stigende betydning af AI også en rolle. Jo vigtigere AI bliver, jo flere vil ønske at opgradere.

Microsoft tilbyder nu brugerne muligheden for at betale et årligt gebyr for at fortsætte med at bruge Windows 10 sikkert i en længere periode. Disse betalte Windows 10 Extended Security Updates (ESU) indeholder ingen nye funktioner eller fejlrettelser - kun sikkerhedsmæssige forbedringer.

Prisen for det første år er 61 dollars pr. enhed. Programmet løber i tre år, og licensprisen stiger hvert år med 61 dollars. Det andet år vil det koste 122 dollars pr. Windows 10-enhed, og det tredje år 183 dollars.

Det vil sige, at det kan blive en dyr fornøjelse at købe sig til disse opdateringer. Mange vil derfor argumentere for, at det giver bedre mening at købe en ny computer allerede nu, i stedet for at udskyde det med flere år.