Hver femte elbil afvist ved syn: Det er et væsentligt problem

Skrevet af Christian Pedersen

1 uge siden

|

06/05/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Find ud af hvorfor elbiler konstant bliver afvist ved syn.

Mest læste i dag

Elbilernes popularitet er i hastig vækst, og mange lande, herunder Finland, har set en markant stigning i antallet af elbiler, der ruller ind til periodiske syn.

Resultaterne fra disse syn viser dog, at hver femte elbil bliver afvist på grund af forskellige fejl, hvilket rejser spørgsmål omkring elbilernes vedligeholdelse og standarder.

"Fejl ved bærearmene kan delvis forklares af elbilernes større masse, som skaber særlige udfordringer," forklarer Teemu Toivanen, førende ekspert hos Traficom.

Dette illustrerer en af de væsentlige årsager til afvisninger, som i Finland i 2023 steg med næsten 7 procentpoint fra 11,7 procent til 18,4 procent.

Elbilerne, som i dag udgør en større del af den samlede bilpark, oplever specifikke problemer såsom løshed ved for- og bagbærearme samt for mørke sideruder, der ikke overholder reglementerne.

Disse fejl indikerer, at selvom elbiler bidrager positivt til den grønne omstilling, så kræver de også særlig opmærksomhed hvad angår vedligeholdelse og sikkerhedskontroller.

Det er især bekymrende, at næsten hver tiende inspicerede personbil blev afvist på grund af fejl ved forakslen.

Andre hyppige fejl inkluderer problemer med nummerpladelys og nærlys, hvilket udgjorde 8 ud af 100 inspektioner.

Til sammenligning forblev antallet af afvisninger på fossilbiler stort set uændret i forhold til året før.

"Det er glædeligt, at elbilerne er i fremgang, men de hyppige fejl og afvisninger ved syn kunne potentielt bremses med bedre vedligeholdelsesrutiner og opmærksomhed på bilernes unikke behov," påpeger Toivanen.

Disse data understreger vigtigheden af at forstå og adressere de særlige tekniske udfordringer, som følger med elbiler, for at sikre både sikkerhed og driftssikkerhed.