Verdens første 3D-printede hotel er på vej: Her bliver det bygget

Nicolai Busekist

1 time siden

|

28/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Verdens første 3D-printede hotel er ved at blive bygget i en ørken i Texas.

Mest læste i dag

I ørkenen uden for Marfa bygger El Cosmico 43 nye hotelenheder og 18 boliger ved hjælp af en 3D-printer, skriver Reuters. En stor 3D-printer udvider det eksisterende hotel og campingområde i en ørken i det vestlige Texas og tilføjer 40 acres til de nuværende 21 acres.

El Cosmicos ejer, Liz Lambert, samarbejder med Austin-baserede ICON. Det er det samme firma, der er i gang med at færdiggøre verdens største 3D-printede samfund i Georgetown-kvarteret Wolf Ranch. Projektets arkitekter kommer fra danske Bjarke Ingels Group.

Udvidelsen af El Cosmico forventes at være færdig i 2026. Priserne for enhederne forventes at ligge mellem 200 og 450 dllars pr. nat.

ICON's printer, Vulcan, er 46,5 fod bred, 15,5 fod høj og vejer næsten fem tons, hvorfor den er på størrelse med en kran. Ifølge Reuters er den allerede begyndt at bygge to enheder. Den ene er en 3-værelses bolig, mens den anden er en simpel hotelenhed.

"De fleste hoteller er indrettet med fire vægge, og ofte bygger man den samme enhed igen og igen," fortæller Lambert til Reuters.

"Jeg har aldrig kunnet bygge med så få begrænsninger og med så stor fleksibilitet... Bare buerne, kuplerne og parabolerne. Det er en vild måde at bygge på."

ICON bruger et unikt betonbaseret materiale kaldet Lavacrete, som er udviklet til styrke, overkommelig pris og printbarhed. Materialets blanding tilpasses til det lokale klima, forklarer ICON's CEO og medstifter, Jason Ballard.

"Magien ligger i de tilsætningsstoffer, der gør det muligt for os at fortsætte med at printe," siger Ballard. 

Fugtighed, temperatur og solstråling påvirker også materialets egenskaber og endelige farve, tilføjer han. Ifølge Reuters har ICON's Vulcan en robotarm og en dyse, der bevæger sig over byggepladsen på en ramme, designet til at støtte udstyr under byggeriet. En tekniker overvåger hele tiden Vulcan.

Selvom Vulcan bruges til El Cosmicos udvidelse, har den sine begrænsninger. I år introducerer ICON en ny printer kaldet Phoenix, som kan bygge fundamentet og taget på bygninger i stedet for kun væggene.

Phoenix vil ifølge Ballard fjerne de forhindringer, som Vulcan står overfor, samtidig med at den reducerer omkostningerne og udvider designmulighederne. Ligesom Vulcan vil Phoenix være kranlignende, men i modsætning til Vulcan er Phoenix designet til større bygninger.

Nogle mener, at 3D-printede huse er hurtigere, mere omkostningseffektive, kræver færre arbejdere og reducerer materialespild sammenlignet med traditionel byggeri.

Ifølge Business Insider kan ICON skabe en bygning på 600-800 kvadratfod for blot 4.000 dollars på 24 timer. Større huse med ekstra funktioner og bedre materialer kan koste mellem 50.000 og 150.000 dollars, mens mere tilpassede eller større boliger kan koste op til 500.000 dollars.