Uanset om det er af vane eller ved et uheld, er det ikke ualmindeligt at lade en oplader til f.eks. en smartphone være tilsluttet, når den ikke er i brug.
Men det er en god idé altid at tage opladeren ud efter brug - både for sikkerhedens skyld og for at spare penge. Hvis du ikke har gjort det til en vane at gøre dette, så er det på tide, at du begynder at gøre det.
Den første grund til ikke at lade din oplader være tilsluttet, når den ikke er i brug, er simpelthen for at undgå at forbruge strøm unødvendigt. For selv når den ikke oplader din smartphone, fortsætter en tilsluttet oplader med at bruge strøm - op til 0,5 W - som om den var i standbytilstand.
Denne brug vil ganske vist være tæt på ubetydelig på din elregning, da det sandsynligvis ikke vil overstige mere end måske 10 til 15 kroner om året. Men hvis du ganger det med antallet af opladere i dit hjem (telefoner, tablets, computere osv.), kan det hurtigt løbe op.
Men vigtigst af alt bør du tage din oplader ud af sikkerhedsmæssige årsager - især om natten eller når du ikke er hjemme. Den kan potentielt overophede, hvilket især gør sig gældende for ældre modeller, der kan være beskadigede eller af dårlig kvalitet. Det skriver The Star.
Dette kan ikke blot beskadige opladeren yderligere, men i ekstreme tilfælde kan det endda få den til at bryde i brand og forårsage en brand i dit hjem. Derfor er det vigtigt at huske at tage den ud af stikkontakten, når den ikke er i brug.
Generelt vil det også slide din oplader at lade den være tilsluttet, da den vil blive udsat for regelmæssige elektriske udsving. På længere sigt kan dette gøre opladeren mindre effektiv. I tilfælde af en storm eller strømafbrydelse, kan den risikere at kortslutte.
Kort sagt vil det at gøre det til en vane at tage opladeren ud, når den ikke oplader din enhed, spare dig for penge, men også reducere risikoen for ulykker og forlænge dens levetid.