Eksperter med foruroligende melding om Elon Musk-ejet selskab

Nicolai Busekist

3 timer siden

|

27/09/2024
Nyheder
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com
Tilsyneladende er det ikke alle, der har et positivt syn på det Elon Musk-ejede selskab, da det resulterer i særlig form for 'forurening'.

Mest læste i dag

Den satellitbaserede internettjeneste Starlink har indtil videre været en stor succes, men konceptet har også sine kritikere. Nu begynder forskere at udtrykke bekymring over Starlink.

Ifølge Space.com producerer den nyeste generation af Starlink-satellitter så meget radiostøj, at det kan skabe forhindringer for det videnskabelige arbejde, som astronomer udfører.

Forskere fra det hollandske institut for radioastronomi, Astro, hævder i en pressemeddelelse, at Starlink-satellitterne lækker hele 32 gange mere uønskede radiobølger end den forrige generation.

Deres primære opgave er at drive radioteleskopet Low-Frequency Array (LOFAR), der er et af de mest avancerede og følsomme radioteleskoper i verden. Radioteleskoper er i modsætning til optiske teleskoper designet til at opfange radiobølger og fænomener i rummet, som ikke er synlige for det blotte øje.

Astro gennemførte for nylig to længere sessioner med LOFAR, der dækkede en række forskellige radiofrekvenser, og de registrerede såkaldt UEMR-stråling (utilsigtet elektromagnetisk stråling) fra næsten alle Starlink-satellitterne.

"Sammenlignet med de svageste astrofysiske kilder, vi observerer med LOFAR, er UEMR fra Starlink-satellitterne ti millioner gange stærkere," skriver Astro.

"Denne forskel svarer til forskellen mellem de svageste stjerner, der er synlige for det blotte øje, og lysstyrken af fuldmånen. Da SpaceX sender omkring 40 Starlink-satellitter op hver uge, bliver dette problem værre og værre."

Forskerne anerkender, at de nye satellitter er designet til at forbedre internetadgang og tilbyde kommunikationstjenester, men de utilsigtede radiobølgeudslip udgør en 'voksende trussel' mod astronomiske observationer.

Instituttet opfordrer til et tættere samarbejde mellem satellitvirksomheder, myndigheder og det videnskabelige miljø for at udarbejde effektive strategier til at mindske problemet.

"Planer viser, at antallet af satellitter, der sendes i kredsløb, kan nå op på mere end 100.000 inden udgangen af dette årti. Den eskalerende radiobølgestråling fra lavbanesatellitter vækker alvorlige bekymringer for fremtiden for astronomisk forskning," advarer de.