Ny kritisk advarsel om adgangskoder: 86 % af alle router-brugere skal reagere nu

Nicolai Busekist

1 dag siden

|

02/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du har en router derhjemme, så er der en god sandsynlighed for, at du skal reagere med det samme.

Mest læste i dag

Hvis du læser dette, gør du det næsten helt sikkert uden at være klar over, at du potentielt efterlader døren åben for hackere. Ny forskning har afsløret, at hele 86 procent af bredbåndsbrugere har ringe viden om cybersikkerhed og om sikkerheden på den enhed, de bruger til at oprette forbindelse til internettet.

Det er antallet af personer, der aldrig har ændret deres bredbåndsrouters administratoradgangskode fra fabriksindstillingen, og det er en alvorlig bekymring, lyder det fra sikkerhedseksperter. Her er hvorfor, og hvad du skal gøre ved det med det samme.

Den seneste sikkerhedsundersøgelse, udført af Broadband Genie, har givet et alarmerende indblik i brugernes sikkerhedsvaner - eller mangel på samme. Undersøgelsen, som sammenlignede holdninger til sikkerhed med resultaterne fra undersøgelser i 2018 og 2022, spurgte over 3.000 brugere om deres sikkerhedspraksis. Det skriver Forbes.

De mest iøjnefaldende resultater viser, at 52 procent af brugerne aldrig havde ændret indstillinger på deres router fra fabriksindstillingerne. Endnu mere foruroligende er, at hele 86 procent aldrig havde ændret den fabriksindstillede administratoradgangskode.

Disse tal viser en stigning fra tidligere undersøgelser, hvilket tyder på, at bevidstheden om cybersikkerhed falder blandt brugerne.

"At lade adgangskoden være på standardindstillingen er den nemmeste måde for nogen at få adgang til din router og dermed dit netværk og de tilsluttede enheder. Det er en åben invitation til ondsindede personer til at snage og tage, hvad der er dit," siger Alex Toft, bredbåndsekspert hos Broadband Genie.

Hvis du vælger en stærk adgangskode, behøver du ikke ændre den igen, medmindre den bliver kompromitteret. Hvis din router er en nyere model med en unik administratoradgangskode, er det ikke så presserende at ændre den.

Men hvis adgangskoden er kort eller let at gætte, er det stadig en god idé at ændre den. Undersøgelsen afslørede også, at 72 procent af brugerne aldrig ændrer deres Wi-Fi-adgangskode, hvilket også udgør en sikkerhedsrisiko.

Adgangskoder er ikke det eneste svage punkt

Næsten ni ud af ti (89 procent) af de adspurgte sagde også, at de aldrig opdaterede deres routers firmware. Dette er måske den mest chokerende oplysning set ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv.

"At undlade at opdatere kan gøre routere sårbare," advarede Toft. Selvom firmwareopdateringer kan være vanskelige for mange brugere, bliver nye routere bedre til automatisk at opdatere.

"Cyberkriminelle udnytter fejl og sårbarheder i firmware til at få adgang til dine onlineoplysninger. At holde firmwaren opdateret med de nyeste sikkerhedsrettelser vil forhindre dette i at ske," sagde Oliver Devane, sikkerhedsforsker hos McAfee.

Broadband Genie anbefaler, at alle internetbrugere gør følgende:

  1. Frakobl internettet og udfør en fuldstændig fabriksnulstilling af din router.

  2. Skift din routers administratoradgangskode, Wi-Fi-adgangskode og netværksnavn til noget unikt med det samme.