Apple indleder en ny æra: Når høretelefoner pludselig bliver til et høreapparat

Nicolai Busekist

7 uger siden

|

01/10/2024
Nyheder
Foto: Apple
Foto: Apple
Er det et opgør med et tabu? Klog markedsføring? Eller en stor hjælp til mennesker med høretab? Apple markedsfører for første gang deres egne høretelefoner som certificerede høreapparater. I Europa er det - endnu - ikke muligt.

Mest læste i dag

Apple og deres egne AirPods. I starten var det et beskedent forhold, men nu er det en lidt gådefuld forbindelse. Selv otte år efter deres lancering er det svært for udenforstående at gennemskue, hvor meget Apple faktisk tjener på deres trådløse in-ear-høretelefoner.

Det eneste, der er klart, er, at Apple i 2023 omsatte for 40 milliarder amerikanske dollars - altså cirka ti procent af den samlede omsætning - i kategorien 'Wearables, Home and Accessories', hvor AirPods også hører til.

Estimater antyder, at AirPods udgør mindst halvdelen af denne omsætning, hvilket viser, hvor vigtig en rolle de små høretelefoner har i den amerikanske virksomheds univers.

Dette blev også tydeligt i begyndelsen af september. Her fremviste Apple deres nye iPhone-serie, men det var i virkeligheden AirPods, der stjal rampelyset fra iPhone.

Dette skyldtes primært en meddelelse fra Apple. De nye AirPods Pro 2, der koster omkring 250 euro, blev af Apple præsenteret som et 'klinisk godkendt høreapparat'. Det er et kvantespring for Apple og hele branchen.

Opdatering forventes snart

Endnu er denne funktion ikke integreret i Apples styresystem, men meget tyder på, at høreapparat-funktionen vil blive aktiveret med den næste iOS 18.1-opdatering til AirPods Pro. De første tests af beta-versionen indikerer, at Apple vil opdele servicen i tre dele.

Udover en høreværnsfunktion i støjende omgivelser vil der være en høretest, som ifølge Apple er baseret på 150.000 reelle audiogrammer, samt en funktion som høreapparat. Teknologien er ifølge Apple designet til personer med 'mildt til moderat høretab'.

Den amerikanske tilsynsmyndighed FDA har allerede givet Apple grønt lys til at sælge produkterne som såkaldte OTC-høreapparater. OTC står for 'over-the-counter' og betyder, at visse produkter kan sælges uden recept.

USA lempede reglerne for salg af høreapparater i 2022 - primært for at gøre det lettere for forbrugerne at få adgang til høreapparater og sænke omkostningerne. Omkring 30 millioner voksne amerikanere menes at lide af høretab, men kun 20 procent af dem bruger i dag høreapparater.

Andre regler i Europa

I Europa er situationen anderledes, hvorfor det ikke er sikkert, at Apple får mulighed for at sælge deres høretelefoner som høreapparater på det europæiske marked.

"Om AirPods med de beskrevne funktioner vil blive godkendt og tilbudt i Europa, er endnu uvist," siger den østrigske høreapparatsspecialist Neuroth ifølge Kleine Zeitung.

I Europa er høreapparater certificerede medicinske produkter og underlagt strenge regler, som in-ear-høretelefoner endnu ikke opfylder. Ifølge Neuroth kræver traditionelle høreapparater ikke kun mere avanceret teknologi, men tilpasses også af uddannede høreapparatspecialister.

Derfor ser Neuroth heller ikke Apple og AirPods som en direkte konkurrent på nuværende tidspunkt.

"Høreapparater, som kan blive fuldt finansieret af sygesikringen ved en relevant indikation, vil ikke være noget, Apple kan tilbyde lige foreløbigt," siger de, selvom de tilføjer, at de 'hilser enhver positiv udvikling inden for høreområdet velkommen'.