Stor advarsel: Biler med dette system kan permanent beskadige din telefon

Nicolai Busekist

6 timer siden

|

19/05/2025
Mobil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er blevet bekræftet af producenten selv, at det kan ende med at gøre skade på din telefon.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Optagelser fra en iPhone 16 Pro Max blev delt på det populære forum, der viser, at en bil beskadiger telefonen. Videoen viser tydeligt det øjeblik, hvor lidar-modulet øverst på en Volvo EX90 beskadiger sensoren i smartphonen, som bruges til at optage videoen.

Lidar - en forkortelse for 'light detection and ranging' - er den visuelle rygrad i mange moderne autonome systemer. Det fungerer ved at udsende laser og måle, hvor lang tid det tager, før de reflekteres fra objekter og vender tilbage. Dette gør det muligt at skabe præcise 3D-kort over omgivelserne.

Selvom de anvendte lasere er usynlige og generelt anses som sikre for det menneskelige øje ifølge lovgivningen, er de ikke nødvendigvis sikre for sarte billedsensorer - såsom CMOS-chips, der sidder i smartphonekameraer.

Når du zoomer ind med kameraet fra en moderne smartphone for at tage et billede eller optage video, skifter telefonen typisk fra vidvinkelkameraet til en telelinsesensor. Disse linser er mere følsomme over for laserskader.

Det blev tydeligt, da den førnævnte telefon begyndte at filme et køretøj med lidar, da skaden først opstod, da telelinsen blev aktiveret. Det skriver det hollandske medie AD.

Videoen viser, hvordan den pulserende laser beskadigede enkelte pixels på sensoren, da personen zoomede ind, og hvordan billedet forblev uberørt, da han efterfølgende zoomede ud og brugte vidvinkelkameraet.

Vidvinkelkameraer kan stadig tage skade af lidarsystemer, men så længe du står et par meter væk, når du tager billeder eller optager video, er det usandsynligt, at disse systemer rent faktisk ender med at forårsage synlig skade.

Producenter af lidar-systemer er klar over den potentielle risiko og designer som regel deres systemer inden for de lovlige sikkerhedsgrænser for Klasse 1-lasere. Disse grænser er dog baseret på, hvad det menneskelige øje kan tåle - ikke gentagen eksponering af digitale sensorer i zoomlinser på smartphones.

Selvom laseren ikke beskadiger selve telefonen, er kameraets sensorer uden tvivl sårbare over for skade fra lidar. Eftersom dette system bliver mere almindeligt i moderne biler, stiger risikoen også. Hvis du filmer en bil med lidar-udstyr, bør du derfor undgå at zoome direkte ind på sensoren.

Det gælder især i stærkt sollys, hvor lidar typisk arbejder med højere intensitet. Volvo har bekræftet problemet med mulig beskadigelse af kameraer.