Google i sjælden juridisk sejr: Bøde på 11 milliarder kroner annulleret

Nicolai Busekist

5 timer siden

|

19/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Google har vundet sin appel mod en bøde på 1,49 milliarder euro (11 millirader kroner) fra EU for at blokere rivaliserende annoncører.

Mest læste i dag

EU beskyldte Google for at misbruge sin markedsdominans ved at begrænse konkurrenter i at vise søgeannoncer mellem 2006 og 2016. Europas næsthøjeste domstol fastslog, at Europa-Kommissionen, som pålagde bøden, 'begik fejl i sin vurdering'.

Kommissionen udtalte, at den vil 'overveje mulige næste skridt', hvilket kan inkludere en appel til EU's øverste domstol. Google hilste afgørelsen velkommen.

"Vi er glade for, at domstolen har anerkendt fejlene i den oprindelige beslutning og annulleret bøden," udtalte virksomheden i en erklæring ifølge BBC, og tilføjede: "Vi vil nøje gennemgå den fulde afgørelse."

Det er en sjælden sejr for giganten, der blev ramt af bøder på i alt 8,2 milliarder euro mellem 2017 og 2019 for overtrædelser af konkurrencelovgivningen. Sidste uge mislykkedes det dog Google at få en af disse bøder omstødt.

Det er ikke kun i Europa, at Google er under pres for sin yderst lukrative annonceforretning. Tidligere denne måned fandt Storbritanniens Konkurrence- og Markedsmyndighed (CMA) foreløbigt, at virksomheden brugte konkurrencebegrænsende praksis til at dominere markedet.

Den amerikanske regering har også anlagt sag mod giganten om samme problem, hvor anklagerne hævder, at Googles moderselskab, Alphabet, ulovligt opererer som et monopol på markedet. Alphabet har hævdet, at deres markedsdominans skyldes deres produkters effektivitet.

Denne sag drejede sig om Googles AdSense-produkt, som leverer annoncer til hjemmesider - hvilket gør Google til en slags mægler for annoncer. Kommissionen konkluderede, at Google havde misbrugt sin dominans ved at forhindre hjemmesider i at bruge andre mæglere end AdSense, når de søgte annoncer til deres websider. 

Kommissionen sagde, at Google derefter tilføjede andre 'restriktive' klausuler i sine kontrakter for at styrke sin markedsdominans og pålagde dem en bøde på 1,49 milliarder euro som straf. I sin afgørelse fastholdt EU's General Court størstedelen af Kommissionens konklusioner, men annullerede beslutningen om at pålægge dem bøden.

Domstolen kom frem til, at Kommissionen ikke havde overvejet 'alle relevante omstændigheder' vedrørende klausulerne og hvordan markedet blev defineret. Derfor fastslog domstolen, at Kommissionen ikke havde påvist 'misbrug af dominerende stilling'.