Dine bankoplysninger er i fare: Bank-virus spreder sig hurtigere end nogensinde før

Skrevet af Christian Pedersen

4 uger siden

|

22/05/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En bank-virus får lige nu ram på rekordmange danskere, så du burde tjekke, at det ikke er dig.

Mest læste i dag

Cyberkriminalitet fortsætter med at udfordre sikkerhedseksperter globalt, især med den seneste spredning af bank-trojaneren "Grandoreiro".

Dette malware har målrettet kunder hos omkring 1.500 banker og er nu aktiv i over 60 lande, herunder både Amerika, Europa, og Asien.

"Grandoreiro har udviklet sig til en formidabel trussel, der ikke kun rammer enkeltpersoner men også hele finansielle institutioner," udtaler en sikkerhedsekspert fra IBM X-Force.

Tidligere i år lykkedes det en koalition af brasilianske og spanske myndigheder, Interpol, sikkerhedsfirmaet ESET og Caixa Bank at sætte midlertidigt stop for malwarens aktiviteter gennem en koordineret indsats, der resulterede i flere anholdelser.

Disse kriminelle netværk havde siden 2017 forårsaget økonomiske tab estimeret til ca. 120 millioner dollars.

"Selvom vi opnåede en stor sejr tidligere på året, er problemet ikke løst.

Grandoreiro er tilbage, og denne gang er den bredere og mere sofistikeret end før," fortæller en talsperson for IBM X-Force.

Efter en kort pause, hvor myndighederne troede, at de havde fået bugt med trojaneren, viser en ny rapport fra IBM X-Force, at Grandoreiro er vendt stærkt tilbage siden marts 2024.

Trojaneren tilbydes nu som Malware-as-a-Service til andre cyberkriminelle, og har udvidet sine mål til at inkludere også engelsktalende lande.

Trojaneren er kendt for at sprede sig gennem sofistikerede phishing-kampagner, hvor emails forklæder sig som officielle meddelelser fra regeringer og offentlige institutioner.

Disse emails indeholder links, som, når klikket på, fører til download af malware.

"For at beskytte dig selv, er det essentielt at være forsigtig med emails, der beder om at klikke på links eller downloade filer, selvom de ser officielle ud," advarer sikkerhedseksperten.

I lyset af denne fortsatte trussel er det afgørende for både individer og organisationer at opdatere deres sikkerhedssystemer og være opmærksomme på de nyeste trusler fra cyberkriminelle.