Gælder alle el- og hybridbiler: Kan have stor betydning for din kørsel

Skrevet af Christian Pedersen

4 uger siden

|

22/05/2024
Elbiler
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du har en el- eller hybridbil, så lyt med her, fordi hvis du ikke tænker over dette nye problem, så kan det have konsekvenser for din kørsel.

Mest læste i dag

Mens den grønne bølge skubber flere og flere bilister over i el- og hybridbiler, afslører ny forskning nogle alvorlige og ofte oversete farer forbundet med disse biltyper.

El- og hybridbiler er, ifølge en britisk undersøgelse, betydeligt mere tilbøjelige til at forårsage ulykker med fodgængere sammenlignet med deres benzin- og diesel-drevne modstykker.

Det kan synes paradoksalt, at de biler, som er designet til at være miljøvenlige og reducere støjforurening, nu står i centrum for sikkerhedsbekymringer.

Disse køretøjer er dobbelt så tilbøjelige til at ramme fodgængere og tre gange så tilbøjelige til det i byområder.

"Deres stilhed og hurtige acceleration gør dem potentielt farligere i tæt trafik," udtaler Nicola Christie, professor i transportsikkerhed ved University College London.

Phil Edwards, professor i epidemiologi og statistik, påpeger den nødvendige regeringsindgriben:

"Hvis regeringen virkelig ønsker at udfase fossile brændstoffer, må den tage højde for disse sikkerhedsrisici."

Han understreger vigtigheden af, at førere af el- og hybridbiler er ekstra opmærksomme og forsigtige, da de kører en anderledes type køretøj.

Siden 2019 har EU krævet, at alle nye el- og hybridbiler er udstyret med et akustisk advarselssystem, der udsender lyde ved lav hastighed for at advare fodgængere.

"Selvom dette er et skridt i den rigtige retning, er det vigtigt, at lignende systemer bliver standard i alle el- og hybridbiler, inklusive ældre modeller," siger Edwards.

Denne problemstilling bør ikke afskrække folk fra at vælge en el- eller hybridbil, men det fremhæver et klart behov for yderligere tiltag for at sikre, at disse biler er så sikre som muligt for alle trafikanter.