BREAKING: Intel tvunget til at finde på en ny plan

Christian Pedersen

3 uger siden

|

27/08/2024
Nyheder
Foto: Shutter
Foto: Shutter
Intel har virkelig brug for en stærk plan B

Mest læste i dag

Intel, engang den ubestridte leder inden for AI-chips, står nu overfor alvorlige udfordringer.

Selskabet har investeret milliarder i et forsøg på at matche Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) på produktion af avancerede chips, men resultaterne lever ikke op til forventningerne.

Med en svingende forretning og stigende konkurrence er Intels direktør, Pat Gelsinger, presset til at finde en ny strategi.

Kæmpe forskel i teknologi og omkostninger

Intels største udfordring er, at de halter bagefter TSMC, både hvad angår chipdensitet, omkostninger og energieffektivitet.

Hvor konkurrenter har droppet den vertikalt integrerede model og fokuseret på specialiserede fremstillingsprocesser, har TSMC udnyttet disse fremskridt og overtaget en stor markedsandel.

Dette har efterladt Intel i en uholdbar situation, hvor de brænder penge af i et forsøg på at indhente konkurrenterne.

Selskabets aktiekurs er faldet med 50 % over de seneste fem år. Det skriver Reuters.

Udfordringen med at skalere produktionen

Selvom Gelsinger, som tidligere har været hovedarkitekten bag Intels succesrige 80486-chip, lover, at de kommende chips i 2024 vil kunne matche TSMC’s på nøgleparametre, er dette kun en del af kampen.

Intel skal også bevise, at de kan producere avancerede chips i stor skala og tiltrække eksterne kunder til deres fremstillingsfaciliteter.

Men dette kræver enorme investeringer. TSMC planlægger at investere 30 milliarder dollars i 2024.

En ny fabrik alene kan nemlig koste op til 25 milliarder dollars.

Behov for finansiel omstrukturering

Intel står over for en økonomisk realitet, hvor de skal finde omkring 19 milliarder dollars om året bare for at holde trit med deres nuværende investeringsplaner.

Gelsinger har lovet, at kapitaludgifterne vil svare til cirka en fjerdedel af indtægterne på lang sigt, men det forudsætter, at omsætningen når 75 milliarder dollars – et niveau, som analytikere tvivler på, vil blive nået næste år.

Imens stiger omkostningerne til at bygge nye fabrikker, og TSMC nyder højere driftsmargener og har i gennemsnit brugt 40 % af deres indtægter på kapitaludgifter over det sidste årti.

Intel og TSMC bevæger sig altså i hver sin retning.

For Intel handler det nu om to ting:

at genoplive deres chipdesign og genvinde deres dominans inden for fremstilling.

Selvom de måske kan bevise deres styrke inden for det første område, ser det ud til, at de bliver nødt til at genoverveje deres tilgang til det sidste, medmindre der sker et mirakuløst vendepunkt.