3 nemme måder at kontrollere harddiskens helbred på i Windows

Nicolai Busekist

2 dage siden

|

15/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du vil tjekke en harddisks helbred, er der flere måder at gribe det an på - i hvert fald på en Windows-baseret computer.

Mest læste i dag

Nogle af jer kan måske rynke på næsen af mekaniske harddiske, men de findes stadig. Uanset om det er som sekundær harddisk eller til arkivopbevaring, på NAS-enheder eller i form af ekstern lagring for kreative fagfolk, har harddiske (HDD'er) stadig en plads i verden.

Da denne type harddiske ikke er specielt holdbare (de fleste rapporter angiver en gennemsnitlig levetid på 3 til 5 år), kan det være en god idé lejlighedsvis at tjekke harddiskens tilstand.

På Windows-baserede computere er der tre enkle måder at gøre det på: ved hjælp af det indbyggede S.M.A.R.T.-værktøj, producentens værktøjer eller tredjepartsværktøjer. Disse metoder varierer med hensyn til detaljerne, de giver, så ikke alle vil være lige nyttige.

1. Indbygget S.M.A.R.T.-status

S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) er en indbygget funktion på de fleste moderne drev (HDD'er og SSD'er), som kan overvåge diskens egenskaber og advare brugeren, hvis et drev er ved at fejle. På denne måde kan du hurtigt lave en backup, redde dine data og udskifte drevet, inden det er for sent.

Selvom du hurtigt kan få en statusrapport om hvert af dine drev fra kommandoprompten, giver den kun et binært resultat (OK eller Pred Fail), og derfor er det ikke en specielt omfattende løsning.

Det kan dog bekræfte dine mistanker, hvis du allerede oplever problemer som adgangsproblemer, korruption af filer eller langsomme læsetider på din harddisk.

  1. For at få sundhedsstatus på alle dine drev på én gang skal du skrive cmd i Windows' søgefelt og trykke på Enter.

  2. I kommandoprompten skal du skrive 'wmic diskdrive get model,status' og trykke på Enter.

Du vil enten se OK eller Pred Fail ud for hvert af drevene. Det første betyder, at alt er i orden, mens det andet står for 'forudsigelig fejl'. Det betyder, at Windows mistænker, at drevet snart kan fejle.

2. Producentværktøjer

Din harddiskproducent (f.eks. Seagate, WD, Adata) har sandsynligvis et værktøj til overvågning af dit drev, som du kan downloade, når du har brug for at tjekke diskens helbred. De fleste af disse værktøjer fungerer både for HDD'er og SSD'er, så du kan få et komplet overblik i et enkelt værktøj.

Seagate har SeaTools, WD har Western Digital Dashboard, Adata har Adata SSD Toolbox, og Samsung har Samsung Magician. Brug af disse værktøjer er simpelt - du downloader den rigtige version til din Windows-udgave og bruger den indbyggede S.M.A.R.T.-funktionalitet.

Fordelen ved at bruge denne metode er, at du får langt flere detaljer end med Windows' indbyggede metode. Disse værktøjer viser også temperaturen, fri kapacitet og resterende levetid. For harddiske kan det dog være svært at få en præcis vurdering af den resterende levetid.

3. Tredjepartsværktøjer

Brug af tredjepartsværktøjer som CrystalDiskInfo foretrækkes ofte over producentværktøjerne, da det giver en enkel, ryddelig og let brugergrænseflade uden at eliminere vigtige funktioner. Du skal blot downloade værktøjet, starte det, og den vigtigste information vises på den første skærm.

Værktøjet viser 'God' eller 'Advarsel' for din harddisk, men ikke en estimeret levetid i procent (som det gør for SSD'er).

Hvis du stadig bruger en harddisk, er der en chance for, at du gemmer gamle billeder, videoer eller andre vigtige data, som du ikke tilgår regelmæssigt. Hvis din harddisk begynder at vise tegn på fejl, skal du handle hurtigt og tage backup af dine data, før det bliver umuligt (eller dyrt) at gendanne dem.