Flere og flere danskere vælger elbiler, men trods den stigende popularitet står en betydelig udfordring i vejen for den grønne omstilling.
For danskere, der bor i etageboliger eller rækkehuse, kan manglende adgang til opladning være en alvorlig hindring.
FDM advarer nu om, at det kan blive en dyr affære at skifte til elbil for disse boligejere, hvis der ikke bliver fundet løsninger.
Ladeproblemer for byboere
Mens der er godt styr på ladeinfrastrukturen langs de større veje og i byområderne, halter det med opladningsmuligheder ved privatboliger, især for dem, der bor i etagebyggerier eller uden egen parkeringsplads.
Ifølge Danmarks Statistik bor mere end en tredjedel af befolkningen under forhold, hvor opsætning af egen ladestander ikke er muligt.
FDM foreslår derfor, at Danmark indfører en "laderet" inspireret af Norge.
Her har elbilejere siden 2020 haft ret til at få installeret en ladestander ved deres bolig, både ved private og fælles parkeringspladser.
Dette har i Norge gjort det nemmere og billigere at skifte til elbil. Det skriver Nyheder24.
FDM’s løsning: En laderet med støtte
FDM’s direktør, Stina Glavind, påpeger, at selvom danskerne ønsker at deltage i den grønne omstilling, er der økonomiske og praktiske barrierer, som skal løses.
"At kunne lade sin elbil i nærheden af sin bolig bør være en naturlig ret i et grønt samfund," siger Glavind.
Hun understreger, at en laderet bør følges op af økonomisk støtte, så etablering af ladestandere ikke bliver en byrde for andels- og grundejerforeninger.
For at sikre en bred opbakning til en laderet, mener FDM, at de nuværende støtteordninger bør udvides, så flere danskere får økonomisk hjælp til opsætning af ladestandere.