Qualcomm er klar til at købe Intel

Nicolai Busekist

1 dag siden

|

22/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
The Wall Street Journal rapporterer, at Qualcomm har henvendt sig til Intel om en mulig overtagelse. Er dette måden, hvorpå Arm vs. x86 ender?

Mest læste i dag

Ifølge The Wall Street Journal er Intel blevet kontaktet af Qualcomm om en mulig overtagelse. Ifølge avisens unavngivne kilder er en aftale dog langt fra sikker, men det ville repræsentere et stort fald for Intel, som tidligere har været verdens mest værdifulde chipvirksomhed.

Dette har hovedsageligt været takket være deres x86-teknologi, der i mange år har triumferet over Qualcomms Arm-chips uden for mobiltelefonmarkedet. The New York Times bekræftede rapporten og tilføjede, at 'Qualcomm endnu ikke har afgivet et officielt bud på Intel'.

Hvis en aftale blev gennemført og overlevede den nødvendige gennemgagng, ville det være et massivt kup for Qualcomm, som i år genindtog markedet for processorer som en del af Microsofts AI-PC-strategi.

Intel befinder sig derimod i sin svageste position i mange år. Selvom mange af virksomhedens forretningsområder stadig er profitable, annoncerede Intel betydelige nedskæringer, ændringer i strategien og en reduktion af arbejdsstyrken med over 15 procent i august, efter at have rapporteret et tab på 1,6 milliarder dollars.

På det tidspunkt udtalte Intels CEO, Pat Gelsinger, at virksomheden ville stoppe alt ikke-essentielt arbejde. Det er siden blevet annonceret, at Intel vil udskille sin chipproduktionen. Det er en del af virksomheden, som tidligere blev betragtet som en styrke i forhold til konkurrenter som AMD og andre producenter, der er afhængige af enheder som TSMC i Taiwan til at producere deres chips.

Intel har for nylig været nødt til at delvist stole på TSMC til at producere sine mest avancerede chips, mens de forsøger at genopbygge deres egen produktion, hvilket har været ansvarligt for størstedelen af deres nylige tab. Derudover er deres egen 18A-produktionsproces stødt på nogle udfordringer.

Intels primære rival, AMD, har også oplevet vanskeligheder gennem årene, men gamere har hjulpet AMD undervejs. Udover Nintendo Switch, som bruger Nvidia-processorer, har alle større spillekonsoller i det sidste årti haft en AMD-chip. Intel gik efter sigende glip af muligheden for at levere chips til den kommende PlayStation 6.

Intel har også mistet noget tillid blandt PC-gamere, efter at to generationer af deres chips viste sig at være sårbare over for mystiske nedbrud. Intel har dog forpligtet sig til at forlænge garantierne og har udgivet opdateringer for at forhindre skader.

Mange af Intels problemer handler om lederskab inden for silicium-markedet. Derfor er der ikke kun tale om produktion eller overskud. Virksomheden er ikke en stor spiller inden for AI-chips, hvor Nvidia dominerer, og de har heller ikke gjort stort væsen af sig i andre områder som AMD. Selv deres forsøg på at producere deres egne GPU'er har endnu ikke imponeret.

Imens er Qualcomm, AMD og Apple fortsat med at vokse på laptop-markedet, og Intel har nu to gange ændret, hvordan de laver deres chips til bærbare PC'er for at imødegå truslen fra konkurrenternes bedre batterilevetid og integrerede grafik.