Microsoft med kæmpe brøler: Anklages for misbrug af skolebørns data

Christian Pedersen

3 uger siden

|

01/07/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det ser ikke godt ud for Microsoft.

Mest læste i dag

Microsoft er under kraftig beskydning efter anklager om misbrug af skolebørns data i forbindelse med brugen af Microsoft 365 Education.

Den østrigske privatlivsorganisation None of Your Business (NOYB) har rejst sagen, der peger på alvorlige mangler i, hvordan Microsoft håndterer persondata.

Svært at forstå databehandlingen

Maartje de Graaf, databeskyttelsesadvokat hos NOYB, kritiserer Microsoft for at gøre det næsten umuligt for både børn og deres forældre at gennemskue dataindsamlingen.

Hun udtaler, at selv erfarne advokater har svært ved fuldt ud at forstå, hvordan Microsoft behandler persondata i Microsoft 365 Education.

Dette skaber en uigennemsigtig situation, der er uacceptabel for en virksomhed af Microsofts størrelse. Det skriver Meremobil.

Ligheder med Chromebook-sagen

Situationen minder om den såkaldte Chromebook-sag i Danmark, hvor Kommunernes Landsforening (KL) og Datatilsynet har kæmpet med at sikre, at brugen af Google Chromebooks lever op til databeskyttelsesreglerne.

En aftale blev indgået, som tillader brugen af Chromebooks i danske folkeskoler, men kun hvis Datatilsynet godkender det endeligt.

NOYB kræver EU-bøde

NOYB kræver, at det lokale datatilsyn i Østrig undersøger Microsofts databehandling og eventuelt tildeler virksomheden en bøde fra EU.

De mener, at problemet ikke kun vedrører Østrig, men alle EU-lande, da Microsofts vilkår og betingelser er ens på tværs af grænserne.

Mulige konsekvenser for Danmark

Ifølge Emilie Loiborg, specialist i databeskyttelsesret hos advokatfirmaet Horten, kan sagen fra Østrig få betydning i Danmark.

Hvis Østrigs datatilsyn finder NOYBs klage berettiget, kan det føre til lignende undersøgelser og konsekvenser i Danmark.

Dette kan stille danske skoler og kommuner over for store udfordringer med at leve op til GDPR-ansvaret.

Digitalisering og databeskyttelse

Digitaliserings- og ligestillingsministeriet arbejder på at finde løsninger på de bredere problemer med offentlig brug af digitale redskaber.

Der er erkendt et behov for yderligere tiltag for at skabe de nødvendige rammer omkring databeskyttelse i det offentlige.

Fremtiden for skolebørns data

Denne sag fremhæver en væsentlig udfordring i digitaliseringens tidsalder: hvordan sikrer vi, at børns data bliver behandlet korrekt og sikkert?

Microsofts situation viser, at selv store tech-giganter kan fejle, og det understreger vigtigheden af gennemsigtighed og ansvarlig databehandling.

De danske myndigheder og skoler skal nu nøje følge udviklingen i Østrig, da det kan få direkte indflydelse på, hvordan vi håndterer databeskyttelse i danske skoler fremover.