Hvis du vil væk fra Windows: Gratis OS er det perfekte alternativ

Nicolai Busekist

1 uge siden

|

08/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis din hardware ikke er tilstrækkelig til at opgradere til Windows 11, kan Manjaro Linux være et alternativ for mange private brugere. Mere operativsystem behøver man ofte ikke til hjemmebrug.

Mest læste i dag

Hvis man ønsker at forlade Microsoft efter afslutningen af Windows 10, er der flere muligheder: Macs er én løsning, mens det mere enkle ChromeOS en anden. Men der findes også et væld af Linux-distributioner.

En af de mest populære Linux-varianter, Manjaro, henvender sig både til begyndere og professionelle. Manjaro er baseret på Arch Linux og har været under udvikling i Europa siden 2011, skriver Chip.

Den populære distribution er nu udkommet i den nye version 24.1 og bringer flere interessante nyheder med sig. Som altid er både kerner og andre systemkomponenter blevet opdateret sammen med ekstra programmer.

Hvis man ikke har nogen specifikke præferencer angående skrivebordsmiljøet, bør man tage et kig på Manjaro med Xfce, da dette er det primære fokusområde i den nye version. I denne version er der især arbejdet med nyheder i forbindelse med filhåndtering. Derudover er indstillingerne blevet optimeret.

KDE-versionen kommer med Plasma 6.1, som har en virkelig smart overflade og anvender ny teknologi. En af de nye funktioner er den enkle opbygning af en fjernforbindelse til et andet Plasma-system.

Løbende nye funktioner

Manjaro udvikles primært i Tyskland, Østrig og Frankrig og benytter en Rolling-Release-model. Det betyder, at nye funktioner løbende tilføjes distributionen i stedet for at være bundet til større opdateringer.

Man behøver dog ikke frygte store opdateringer, da den integrerede manager håndterer alle opdateringer. Installationsprogrammet tilbyder automatisk hardware-genkendelse samt integration af drivere og codecs, så man kan komme i gang uden store efterarbejder.

God softwarepakke

Manjaros softwarepakke er imponerende og lever op til det, man forventer af en Linux-distribution. De fleste almindelige brugere vil ikke have behov for yderligere software, men man kan naturligvis tilføje en masse værktøjer. Tilpasningsevnen er en af Manjaros største styrker.

Hvis man har lyst til at prøve Manjaro Linux uden risiko, kan man gøre det i en virtuel maskine. VMware er for eksempel gratis for private brugere og er en god platform til de første skridt med Linux.

Udviklerne anbefaler følgende krav til hardware:

  • 4 GB RAM

  • 30 GB lagerplads på SSD eller harddisk

  • Dual-core CPU

  • HD-grafikkort og monitor

  • Bredbåndsinternetforbindelse