Google i lovmæssige problemer igen - Har brugt mange milliarder på denne ulovlige ting

Christian Pedersen

6 uger siden

|

06/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Google har virkelig brugt alle knep til at prøve og vinde mere af markedet.

Mest læste i dag

En nylig dom har slået fast, at Google har overtrådt konkurrencelovgivningen ved at bruge enorme summer på at opretholde et ulovligt monopol som verdens førende søgemaskine.

Denne afgørelse markerer en vigtig sejr for de amerikanske myndigheder, der har rettet skytset mod de store tech-giganters markedsdominans.

Retssager kan ændre det digitale landskab

Dommerens beslutning baner vejen for en anden retssag, der skal afgøre, hvilke tiltag der skal træffes for at rette op på Googles monopolstatus.

Dette kan potentielt føre til en opsplitning af moderselskabet Alphabet, hvilket vil ændre det online annonceunivers, som Google har domineret i årevis.

Afgørelsen sender også et klart signal til de amerikanske antitrust-myndigheder om at fortsætte deres aggressive tilgang til retssager mod store teknologiselskaber, en sektor der har været under pres fra både politisk venstre og højre.

Dommerens afgørelse

"Retten når frem til følgende konklusion: Google er en monopolist og har handlet som en for at bevare sit monopol," skrev distriktsdommer Amit Mehta i sin dom. Det skriver rte.

Google har en kontrol over cirka 90% af markedet for online søgninger, og 95% på smartphones.

Fasen for "remediering" kan blive langvarig og efterfølges af mulige appelsager, der kan strække sig til District of Columbia Circuit og USA's højesteret.

Det juridiske tovtrækkeri kan fortsætte ind i næste år eller endda 2026.

Google har allerede meddelt, at de planlægger at anke afgørelsen.

"Denne beslutning anerkender, at Google tilbyder den bedste søgemaskine, men konkluderer, at vi ikke bør gøre den let tilgængelig," sagde Google i en udtalelse.

Et historisk skridt mod tech-giganterne

USA's justitsminister Merrick Garland kaldte dommen "en historisk sejr for det amerikanske folk" og tilføjede, at "intet selskab, uanset hvor stort eller indflydelsesrigt, står over loven".

Dommer Mehta bemærkede, at Google i 2021 alene havde betalt 26,3 milliarder dollars for at sikre, at deres søgemaskine var standard på smartphones og browsere, hvilket bevarer deres dominerende markedsandel.

I de sidste fire år har de føderale antitrustmyndigheder også anlagt sager mod Meta Platforms, Amazon.com og Apple og hævdet, at disse virksomheder ulovligt har opretholdt monopolstatus.

Da Google-søgning-sagen blev anlagt i 2020, var det første gang i en generation, at den amerikanske regering anklagede en stor virksomhed for et ulovligt monopol.

Tidligere havde Microsoft indgået forlig med det amerikanske justitsministerium i 2004 efter beskyldninger om at have tvunget deres Internet Explorer-webbrowser på Windows-brugere.