IT-nedbruddet, der lagde alt ned: Microsoft siger det er EU-Kommissionens skyld

Christian Pedersen

16 uger siden

|

25/07/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Microsoft lægger ikke skjul på deres holdning omkring årsagen af det store IT-nedbrud.

Mest læste i dag

Et omfattende IT-nedbrud ramte i fredags pc'er, der kører Microsoft Windows, og skabte verdensomspændende problemer for flyselskaber, detailhandlere, banker, hospitaler, jernbanenetværk og mange andre sektorer.

Problemet opstod på grund af en opdatering af CrowdStrike Falcon-antivirussoftwaren, som automatisk blev installeret på Windows 10-pc'er med denne beskyttelse.

Resultatet var, at computerne blev fanget i kontinuerlige genoprettelsessløjfer og dermed blev ubrugelige.

Men hvis skyld var det egentlig?

Det har Microsoft ikke været bange for at udtale sig om.

Baggrund for problemet

Ifølge en rapport fra The Wall Street Journal var fejlen specifikt relateret til, hvordan CrowdStrikes Falcon-sikkerhedssoftware interagerer med Windows' kernemodul. Det skriver Macrumors.

På Windows-maskiner har Falcon-software fuld adgang til kernen, som styrer hukommelse, processer, filer og enheder.

Dette niveau af adgang kan forårsage katastrofale fejl, som det var tilfældet i sidste uge. Modsat har Mac- og Linux-maskiner, der også modtog den samme softwareopdatering, ikke oplevet de samme problemer.

Macs undgik problemerne

Macs undgik problemerne på grund af Apples tilgang til kerneadgang.

Siden udgivelsen af macOS Catalina i 2019, har Apple fjernet kerneudvidelser og skiftet til systemudvidelser, der kører i brugerrummet i stedet for på kerneniveau.

Denne ændring har gjort Macs mere stabile og sikre og beskyttet dem mod ustabile softwareopdateringer som den fra CrowdStrike.

Microsofts respons

I en udtalelse til The Wall Street Journal beskylder Microsoft Europa-Kommissionen for, at de ikke kan tilbyde samme beskyttelse som Apple.

Microsoft hævder, at en aftale med EU-Kommissionen fra 2009, der kræver, at tredjeparts sikkerhedsapps får samme adgang til Windows-kernen som Microsofts egne produkter og tjenester, har gjort det umuligt for dem at beskytte deres operativsystem på samme måde som Apple beskytter macOS.

Konkurrencereglernes konsekvenser

Microsoft gik i 2009 med til disse konkurrenceregler for at løse langvarige problemer med konkurrencelovgivningen i Europa.

Aftalen betyder, at tredjeparts sikkerhedsapps har samme adgang til kernen som Microsofts egne produkter.

Dette skulle sikre fair konkurrence, men har ifølge Microsoft skabt en situation, hvor Windows-pc'er er mere sårbare over for sådanne fejl.

Fremtidige sikkerhedsrisici

Apple har påpeget, at EU-Kommissionens ønske om at åbne iOS mere kan føre til sikkerhedsrisici i fremtiden.

Selvom Apple ikke har været tvunget til at ændre, hvordan Macs fungerer, ser de med bekymring på fremtidige reguleringer, der kunne kompromittere sikkerheden på deres platforme.

Det omfattende IT-nedbrud, som ramte Windows-brugere globalt, har skabt debat om reguleringens indflydelse på cybersikkerhed.

Microsofts kritik af EU-Kommissionens regler fremhæver de udfordringer, teknologivirksomheder står over for i at balancere sikkerhed og konkurrenceevne.