Forskere mener Elon Musk's Starlink er en trussel - her er den helt specielle årsag

Christian Pedersen

10 timer siden

|

27/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskere er bekymrede på grund af dens radioaktive materiale.

Mest læste i dag

Elon Musks satellitbaserede internetprojekt, Starlink, har vakt stor interesse og succes verden over.

Men nu lyder der advarsler fra forskere, som mener, at de nyeste Starlink-satellitter skaber et alvorligt problem for astronomer.

Satellitternes udsendelse af radiobølger forstyrrer forskernes observationer af universet, og problemet ser kun ud til at blive værre.

Massiv radiostøj skader forskningen

Ifølge det hollandske radioastronomi-institut, Astro, producerer den nyeste generation af Starlink-satellitter op til 32 gange mere radiostøj end deres forgængere.

Det skaber store forstyrrelser for radioteleskoper som Low-Frequency Array (LOFAR), der fanger svage radiobølger fra rummet.

Astro rapporterer, at de utilsigtede elektromagnetiske stråler (UEMR) fra Starlink-satellitterne er millioner gange kraftigere end de svageste astrofysiske signaler, som teleskopet forsøger at observere.

En voksende trussel for astronomiske studier

Forskerne bag advarslen erkender, at satellitterne har til formål at forbedre internetforbindelser globalt.

Men de utilsigtede udsendelser af radiobølger fra satellitterne udgør en "voksende trussel" mod videnskabelig forskning.

Med flere end 100.000 satellitter planlagt til at blive sendt i kredsløb i det kommende årti, advarer eksperterne om, at den øgede radiostøj kan få alvorlige konsekvenser for fremtidens astronomiske studier.

Opfordring til handling

For at undgå, at problemet eskalerer yderligere, opfordrer forskerne til et tættere samarbejde mellem satellitproducenter, myndigheder og det videnskabelige miljø.

Målet er at finde strategier, der kan reducere skaderne fra radiostøj og sikre, at fremtidige observationer af rummet kan finde sted uden store forstyrrelser.