Elon Musks satellit-internet: I hvilke lande er Starlink tilgængeligt?

Nicolai Busekist

1 uge siden

|

11/09/2024
Nyheder
Foto: Evgeny Opanasenko / Pexels
Foto: Evgeny Opanasenko / Pexels
Starlink, som Elon Musk er manden bag, er ikke tilgængeligt i hele verden. Har du også undret dig over, hvor det egentlig er tilgængeligt?

Mest læste i dag

Starlink er tilgængeligt i USA, Argentina og en lang række andre lande. Det har fået mange til at undre sig over, i hvilke andre lande Elon Musks satellit-internet er tilgængeligt.

Det er en forbindelse leveret af SpaceX, som blev grundlagt af Musk efter salget af PayPal. Det er  blevet særligt anbefalet til fjerntliggende områder uden almindelig dækning. Det skriver mediet Lapatilla.

Udstyret, der kræves for at bruge det, inkluderer et sæt fra firmaet, som består af en parabolantenne, en router og kabler til installationen.

For at aktivere det og opsætte antennerne skal man downloade en app, der justerer antennens retning, så den modtager satellitsignalet og leverer internet til forskellige enheder. Det betyder, at det faktisk er relativt nemt at installere det, når man har modtaget det nødvendige udstyr.

Firmaet hævder, at når udstyret er installeret, kan det forbinde sig på få minutter. Det kræver blot, at der er fri udsigt til himlen. De garanterer også, at Starlink fungerer under barske forhold og kan modstå ekstreme temperaturer, hagl, slud, kraftig regn og stærk vind.

Denne service fungerer ved hjælp af en 'konstellation' af satellitter, der ejes af firmaet og kredser i en højde af 550 kilometer. Det er næsten 35.000 kilometer lavere end andre lignende tjenester, ifølge SpaceX's officielle hjemmeside. 

Da Starlink-satellitterne befinder sig i lavere kredsløb, er latensen ( tiden det tager for data at rejse frem og tilbage mellem brugeren og satellitten), betydeligt lavere. Den er på omkring 25 millisekunder i stedet for de gennemsnitlige over 600 millisekunder.

Starlink dækker i 2024 mere end 40 lande, men turen er også kommet til Danmark, hvorfor de danske brugere har mulighed for at støtte op omkring projektet. Det er dog ikke helt billigt at være en del af projektet.

Siden 2022 er prisen ganske vist faldet en del, men det er stadig nødvendigt at hoste op med omkring 2.000 kroner for det nødvendige udstyr.

Dertil kommer den månedlige pris, der lige nu ligger på cirka 485 kr. Sammenligner du det tal med andre tjenester, så er der ikke ligefrem penge at spare.