Efter næsten 30 år sker det: Microsoft fjerner begrænsningen

Christian Pedersen

4 uger siden

|

19/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu har du altså ingen begrænsning længere.

Mest læste i dag

Efter næsten tre årtier har Microsoft endelig fjernet den berygtede 32 GB-begrænsning for FAT32-formatering, en begrænsning der har irriteret brugere siden Windows 95-dagene.

Denne ændring kommer som en del af en ny opdatering i en Canary-version, hvor den maksimale størrelse for FAT32 nu er blevet øget til 2 TB.

Dette er en markant ændring.

En tilfældig grænse

Den oprindelige grænse på 32 GB blev indført af Dave Plummer, en udvikler hos Microsoft under udviklingen af Windows 95.

I en tidligere udtalelse indrømmede Plummer, at grænsen på 32 GB faktisk var et vilkårligt valg, truffet uden nogen dybere overvejelser om konsekvenserne.

Dette valg har dog vist sig at have langvarige effekter, da brugere gennem årene har været tvunget til at håndtere denne begrænsning på trods af teknologiske fremskridt. Det skriver Microsoft.

Cluster Slack og effektivitet

En af de underliggende årsager til denne grænse var frygten for såkaldt "cluster slack" – det ubrugte rum, der opstår, når data gemmes på en harddisk.

Når en fil ikke fylder en hel cluster, forbliver det resterende rum ubrugeligt, hvilket fører til ineffektiv udnyttelse af lagerpladsen.

I FAT32 var denne balance mellem pladsudnyttelse og ydeevne en vigtig faktor, som førte til den oprindelige beslutning om at sætte grænsen ved 32 GB.

Hvad betyder det for brugerne?

Med denne nye ændring i FAT32-formatering kan brugere nu oprette partitioner på op til 2 TB, hvilket er en betydelig forbedring.

Dog er det værd at bemærke, at denne funktion indtil videre kun er tilgængelig via kommandolinjen, og det visuelle grænsefladeværktøj til formatering er endnu ikke blevet opdateret.

Det betyder, at brugerne skal vente lidt længere, før denne funktion bliver fuldt integreret i det grafiske brugerinterface.

Denne opdatering repræsenterer en vigtig milepæl for Microsoft og dens brugere, der længe har ventet på at se denne begrænsning fjernet.

Det vil gøre det lettere at håndtere større mængder data på ældre filsystemer og bringer FAT32 lidt tættere på moderne standarder.