Dette land kræver muligvis, at Google stopper tvungen installation af sin app

Nicolai Busekist

16 timer siden

|

28/12/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den japanske konkurrencevagthund, Fair Trade Commission (FTC), kræver angiveligt, at Google stopper med sine 'monopolistiske praksisser' på Android.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

For at telefon- og tabletfabrikanter kan bruge deres mobile styresystem, skal de ifølge Google forudinstallere deres søgemaskine. FTC beskylder Google for at tvinge disse producenter til ikke blot at installere deres søgemaskine på alle Android-enheder, men også placere den et bestemt sted på skærmen, så appen er nem at finde.

Dette rapporterer Nikkei Asia baseret på anonyme kilder. Hvis fabrikanterne nægter, får de angiveligt ikke adgang til Googles Play Store på deres enheder, skriver det hollandske medie NU.

Desuden hævder FTC, at Google deler en procentdel af sine indtægter fra søgemaskinen med producenter, der undlader at forudinstallere andre søge-apps end Googles egen.

Disse begrænsende tiltag giver Google en urimelig fordel over sine konkurrenter og udgør angiveligt en overtrædelse af Japans konkurrencelovgivning. FTC kræver, at Google stopper disse praksisser, ellers risikerer virksomheden en bøde.

Google har udtalt til Bloomberg, at de er 'skuffede' over beslutningen og vil bestride anklagerne. Ifølge Google har FTC ikke tilstrækkeligt overvejet de løsninger, som virksomheden har foreslået. Hvilke løsninger der er tale om, oplyses ikke.

Situationen i andre lande

Konkurrencevagthunde i andre lande har også beskyldt Google for magtmisbrug. I 2022 modtog virksomheden en bøde på 4,1 milliarder euro fra Europa-Kommissionen for bl.a. at tvinge sin Søge-app på brugerne.

I 2023 foreslog Europa-Kommissionen desuden at opdele Google - især det segment der håndterer annoncer.

I august konkluderede USA, at Google har et ulovligt monopol på søgemaskiner. Virksomheden har investeret milliarder af dollars for at blive verdens standard-søgemaskine og har ifølge amerikanske myndigheder aktivt forsøgt at udelukke konkurrenter.

For nylig foreslog det amerikanske justitsministerium, at Google skulle tvinges til at sælge sin browser Chrome og muligvis Android. USA ønsker også, at Google stopper med at betale eller tilbyde noget af værdi til eksterne parter for at gøre deres søgemaskine til standarden.

Dette rammer Apple, der årligt modtager milliarder af dollars fra Google for at gøre dens søgemaskine til standard i Safari. Apple ønsker derfor, at Google fortsat skal kunne betale for denne aftale og er villige til at støtte Google i retssagen om det påståede monopol.