Center for Cybersikkerhed opfordrer: Ikke brug dette antivirusprogram

Christian Pedersen

3 uger siden

|

24/06/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Brug ikke dette antivirusprogram.

Mest læste i dag

Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste har sendt en advarsel ud om at undgå brugen af antivirusprogrammer fra den russiske virksomhed Kaspersky.

CFCS' vicedirektør, Mark Fiedel, understreger, at danske virksomheder og myndigheder bør tage kritisk stilling til, om Kaspersky skal levere deres antivirusprodukter, især når det drejer sig om beskyttelse af følsomme data.

Denne opfordring kommer i kølvandet på, at USA har forbudt salg af Kaspersky-antivirussoftware på grund af frygten for den russiske regerings indflydelse og potentielle cyberkapacitet.

Også europæiske lande som Tyskland har tidligere anbefalet at skifte Kaspersky-produkter ud med andre alternativer. Det skriver DR.dk.

Risiko for russisk indblanding

Kasperskys hovedkvarter er placeret i Moskva, hvilket betyder, at virksomheden er underlagt russisk lovgivning.

Dette kan medføre, at russiske virksomheder kan blive presset til at samarbejde med efterretningstjenester.

"Det vil nok være svært for russiske virksomheder at sige nej, hvis efterretningstjenester kommer og beder en om at samarbejde," siger Mark Fiedel.

Derfor vurderer CFCS, at det er for risikabelt at benytte et antivirusprodukt fra en russisk virksomhed, da disse produkter naturligt har adgang til netværk og systemer.

Sikkerhedsekspert ønsker forbud

Peter Kruse, sikkerhedsekspert hos Clever, går skridtet videre og opfordrer til et decideret forbud mod Kaspersky samt andre russiske digitale produkter.

Kruse påpeger, at det digitale område er højrisiko under den nuværende hybridkrig, og at russisk software kan bruges til angreb, overvågning og dataindsamling.

"Danmark spiller en aktiv rolle i krigen i Ukraine, hvor vi støtter og bidrager til at styrke Ukraine. Derfor bør vi forholde os til den situation, vi står i," siger han.

Kasperskys situation

Kaspersky var en af de største spillere på markedet for antivirusprogrammer før krigen i Ukraine, men har mistet en betydelig del af markedet i Vesten efter krigens begyndelse.

Ifølge Kruse er problemet ikke Kasperskys intentioner, men risikoen for den russiske stats kontrol over virksomheden.

"Kaspersky har ikke ondsigtede interesser. Det handler om, at selskabet er fanget i en krydsild, hvor den russiske stat kan kontrollere Kaspersky," forklarer Kruse.

CFCS og sikkerhedseksperter advarer kraftigt mod brugen af Kaspersky-antivirussoftware på grund af den potentielle risiko for russisk statsindblanding.

De opfordrer danske virksomheder og myndigheder til at skifte til alternative antivirusløsninger for at beskytte deres data og systemer bedst muligt.