Advarsel: Øget trusselsniveau for denne type cyberangreb

Skrevet af Christian Pedersen

2 uger siden

|

05/06/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Denne særlige type cyberangreb er virkelig blevet populær for tiden, og her er, hvad det kommer til at betyde for dig.

Mest læste i dag

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen annoncerede på et pressemøde, at trusselsniveauet for destruktive cyberangreb nu er hævet fra 'lav' til 'middel'.

Denne advarsel kommer fra Center for Cybersikkerhed (CFCS), som har vurderet, at danske organisationer i samfundsvigtige sektorer kan blive mål for disse angreb.

Destruktive cyberangreb kan forårsage betydelig fysisk skade på mennesker og materiel, og ifølge ministeren er det primært russiske angreb, myndighederne frygter.

"Vi ser i stigende grad et Rusland, som er villig til at udfordre Nato-landene i form af sabotage, påvirkningskampagner og cyberangreb," udtaler Troels Lund Poulsen.

Selvom der ikke er en specifik trussel mod Danmark lige nu, understreges alvoren i situationen.

CFCS forklarer, at destruktive cyberangreb kan ændre informationer, data eller software, så objekter ikke kan anvendes uden væsentlig genopretning.

Disse angreb kan have katastrofale konsekvenser, hvis de rammer kritisk infrastruktur som energiforsyning eller kommunikation.

It-sikkerhedsekspert Simon Jonker fra CSIS påpeger vigtigheden af øget overvågning og forberedelse.

"Det betyder, at man både i virksomheder og i regeringsregi skal være mere vagtsomme med hensyn til den her type angreb," siger han.

Jonker tilføjer, at det er essentielt at sætte ind på overvågning og forberedelse for at modstå og opdage angreb.

På nuværende tidspunkt vurderes det ikke, at truslen er rettet mod private borgere.

Alligevel understreger DR's tech-korrespondent, Henrik Moltke, at sådanne angreb kan få store konsekvenser.

"Det værste scenarie ville være, hvis man lykkedes med at slukke for varmen, som man har set i Ukraine i vintermånederne," forklarer Moltke.

Angreb på MitID, sundhedssystemer og andre vitale systemer kunne være meget kritiske.

Myndighederne håber, at denne advarsel vil få danske myndigheder og virksomheder til at følge eksisterende anbefalinger og styrke deres it-sikkerhed for at forhindre potentielle katastrofer. Det skriver DR.