Japan vil udvikle særlig drone, der omdanner lyn til brugbar energi

Nicolai Busekist

3 timer siden

|

24/04/2025
Gadgets
Foto: Karenl1 / Shutterstock.com
Foto: Karenl1 / Shutterstock.com
Japan er i fuld gang med at udvikle en helt særlig drone, der skal kunne omdanne lyn til energi.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Brugbar energi ved hjælp af droner? Det lyder som noget fra en fjern fremtid, men det ser nu ud til at blive til virkelighed inden længe.

De japanske teknologivirksomheder NTT og Fujitsu har nemlig opnået en stor bedrift. De har udviklet et system, der ikke kun kan fremkalde lyn, men også lede det sikkert - med det endelige mål at forhindre skader og muligvis i fremtiden generere energi.

Første test: Drone fremkalder kontrolleret lynnedslag

Mellem december 2024 og januar 2025 fandt en historisk test sted i bakkerne omkring Hamada City i Shimane. Under naturlige forhold for tordenvejr blev en drone sendt op i 300 meters højde.

På det rette tidspunkt blev en kontakt aktiveret, som pludselig ændrede det elektriske felt - med et direkte lynnedslag som resultat. Dronen, der på dette tidspunkt var omgivet af et særligt lynbestandigt bur, blev hængende i luften som om intet var hændt.

NTT hævder hermed at have opnået det første succesfulde, kontrollerede lynnedslag på en drone nogensinde.

Hvorfor det er vigtigt

Lyn forårsager årligt skader i Japan for mellem 600 millioner og 1,2 milliarder euro. Det gælder kommunikationstårne, datacentre, højspændingsledninger og endda arrangementer, som må aflyses i sidste øjeblik.

Selvom eksisterende lynafledere er effektive, har de begrænset anvendelse - især på svært tilgængelige steder som vindmøller, festivaler eller bjergområder.

Her tilbyder droner en løsning. De kan fleksibelt indsættes til at overvåge tordenvejr i realtid og bevidst lede lynet hen til sikre steder. Det vil resultere i både færre skader og mere kontrol, men måske endda også energiproduktion.

Lyn som energikilde?

Drømmen om at hente energi ud af lyn har eksisteret længe. Ét enkelt lynnedslag indeholder cirka 5 milliarder joule energi, hvilket er nok til at forsyne omkring 1400 hjem med strøm i en dag. Det lyder spektakulært, men i praksis er det svært: lyn er kortvarige, uforudsigelige og vanskelige at lagre.

Alligevel bringer dette eksperiment drømmen et skridt nærmere. Hvis droner aktivt kan fremkalde og lede lyn, opstår der måske en fremtid, hvor vi ikke længere frygter lyn - men derimod byder dem velkommen som naturlige energikilder.

Selvfølgelig er vi ikke der ikke helt endnu. Lagring af så intense og kortvarige stød af energi er fortsat en stor teknisk udfordring. Men ligesom med kernefusion gælder det her: hver et lille gennembrud tæller.

Hvordan overlever dronen et lynnedslag?

Nøglen ligger i det såkaldte 'lynresistente bur', som er en slags Faraday-bur omkring dronen. Denne konstruktion leder ifølge mediet TW den elektriske ladning uden om den følsomme elektronik, hvilket gør, at dronen kan fungere selv efter et direkte nedslag.

Også ledningsforbindelsen til jorden (svarende til en kontrolleret lynafleder) var afgørende i forsøget. Systemet benytter desuden en avanceret 'field mill', som konstant måler det elektriske felt i luften. Når feltet når den rette værdi, ved systemet, at det nu er tid til at fremkalde lynnedslaget.

Det, NTT og Fujitsu har opnået, er mere end blot en teknisk bedrift. Det er et første skridt mod en verden, hvor vi ikke undgår naturens kræfter, men udnytter dem. Droner, der fremkalder, leder og måske engang omdanner lyn til elektricitet lyder helt utroligt, men det nærmer sig.

Den virkelige udfordring ligger nu i skalerbarhed, pålidelighed og - måske - også energilagring.