Gør billedet på dit TV bedre: At deaktivere denne funktion giver øjeblikkelige resultater

Nicolai Busekist

11 uger siden

|

23/09/2024
Streaming
Foto: Shutterstock
Sådan kan du nemt forbedre dit TV-billede. Deaktivering af denne funktion giver øjeblikkelige resultater.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Ligesom der findes mange forskellige TV-teknologier på markedet, findes der også utallige råd til, hvordan du kan forbedre billedkvaliteten på dit TV. Et af disse tiltag giver dog straks synlige resultater på stort set alle moderne Smart TV'er. Årsagen er en særlig regel, som TV-producenterne skal opfylde.

Moderne TV'er skal bevise, at deres energiforbrug stadig overholder de nye lovkrav. Dette er dog en standard, som er svær at forene med ydeevnen i moderne teknologier. Forbrugere ønsker en fremragende billedkvalitet med HDR-formater, hvilket kræver en højere lysstyrke og dermed et øget strømforbrug.

For at TV-modellerne stadig kan sælges med bedre energiklasser, indbygger producenterne energisparefunktioner, der begrænser strømforbruget. På næsten alle modeller sker dette dog på bekostning af lysstyrken og dermed billedkvaliteten.

Dårligt billede? Slå energisparefunktionen fra

Desværre har mange af de fabriksindstillede funktioner en negativ indvirkning på billedkvaliteten. At slå dem fra øger dog strømforbruget betydeligt. For eksempel bruger LG OLED C4 på 83 tommer ca. 90,2 watt med energisparefunktionen aktiveret, men hele 288,7 watt når den er deaktiveret.

Denne forskel kan du forudse ved at kigge på energiklassen for din model. Strømforbruget i standarddynamikområde (SDR) afgør, hvilken energiklasse dit TV tilhører. Det skriver mediet Inside Digital.

Et LG OLED65CS9LA fra 2022 bruger f.eks. omkring 70-85 watt med energisparefunktioner aktiveret. Producenten angiver, at det gennemsnitlige forbrug i SDR er 105 watt, men for at få den fulde billedkvalitet i HDR lander man på ca. 202 watt.

Når man ændrer indstillingerne, ser man dog straks en forbedring af billedet. Som TV-ejer må man derfor ofte vælge: Vil man have den bedste billedkvalitet, eller spare på strømmen?

Den automatiske lyssensor reducerer også lysstyrken

Lyssensoren, som ofte er indbygget i nye Smart TV'er, tilpasser billedet efter lysforholdene i rummet. Dette resulterer dog ofte i et mørkere billede. Personligt vælger mange bevidst mellem forskellige indstillinger, afhængigt af hvad de ser.

Ved streaming, hvor kvaliteten ikke altid er i top, giver det mening at vælge et lavere dynamikområde for at spare strøm. Til film eller serie-maraton med venner og familie kan man slå energisparefunktionerne fra for at få den bedste oplevelse.

Hvis du ikke har lyst til konstant at tilpasse dine indstillinger, skal du blot vælge en fast løsning: enten den mest strømbesparende, den højeste ydeevne, eller en gylden middelvej, der passer til dit behov.