Wi-Fi 8: Alt hvad du bør vide om næste revolution inden for trådløst netværk

Nicolai Busekist

5 timer siden

|

20/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selvom Wi-Fi 7 netop er blevet officielt, er Wi-Fi 8 allerede på vej. Hastigheder, latens, frekvensbånd og tilgængelighed - her er alt, hvad vi ved om den næste generation af trådløst netværk.

Mest læste i dag

Fremtiden for Wi-Fi tegner sig allerede. Mens Wi-Fi 7 lige er blevet offentliggjort, arbejder ingeniører allerede på dets efterfølger: Wi-Fi 8.

Hurtigere, mere stabilt og mere effektivt - denne nye standard lover mange forbedringer. Men hvad ligger der egentlig bag denne nye teknologi? Lad os dykke ned i fremtidens netværksteknologi.

Hvad er Wi-Fi 8?

Wi-Fi 8 er den næste generation af trådløse netværksstandarder, som teknisk er kendt som 802.11bn, og udvikles af IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers).

Ligesom tidligere standarder vil højere hastigheder fortsat være en vigtig egenskab ved Wi-Fi 8. Men denne gang lægges der især vægt på at forbedre stabiliteten og pålideligheden af forbindelserne. Det skriver mediet Les Numeriques.

Hvor Wi-Fi 7 sigtede mod ekstremt høje dataoverførselshastigheder, vil Wi-Fi 8 fokusere på at håndtere mange enheder samtidigt. 

I takt med at hjem fyldes med flere og flere forbundne enheder, bliver det nødvendigt for Wi-Fi-netværket at kunne håndtere tættere netværkstrafik, samtidig med at den opretholder en stabil og problemfri forbindelse for hver enhed. Derfor kaldes Wi-Fi 8 også UHR, som står for Ultra High Reliability (Ultra Høj Pålidelighed).

Hastighed, latens, pålidelighed: Hvad kan vi forvente?

Wi-Fi 7 tilbyder teoretiske hastigheder på op til 46 Gb/s, hvilket er rigeligt til de fleste formål - selv til krævende aktiviteter som 4K-streaming eller cloud-gaming. Selvom hastighed ikke er den højeste prioritet for Wi-Fi 8, kan det nå teoretiske hastigheder på op til 100 Gb/s.

Dette kan blandt andet skyldes tekniske forbedringer som brugen af en mere effektiv kvadratur-amplitudemodulation (8192-QAM mod 4096-QAM i Wi-Fi 7), der optimerer udnyttelsen af båndbredden.

Når det kommer til latens, vil Wi-Fi 8 tage yderligere skridt for at reducere den betydeligt. Ifølge Wi-Fi NOW vil der være en specifik funktion, der lover en reduktion af latensen med op til 25 procent fra den 95. percentil.

Dette betyder, at den gennemsnitlige latens forbedres. Det samme gælder for variationen i latens (jitter), der ofte forringer brugeroplevelsen. Denne øgede stabilitet åbner for nye muligheder inden for applikationer, der kræver hurtig respons, såsom cloud gaming, augmented reality og virtual reality.

Wi-Fi 8 vil også forbedre pålideligheden af trådløse forbindelser ved bedre at håndtere interferens. Ved at optimere konfigurationen af adgangspunkter - især ved at justere deres sendestyrke og tildele ikke-overlappende kanaler - vil Wi-Fi 8 kunne reducere signalforstyrrelser markant.

Desuden kan netværksbelastningen balanceres bedre, hvilket vil forhindre overbelastning af visse adgangspunkter.

Vil der komme et nyt frekvensbånd?

Sandsynligvis ikke. Wi-Fi 8 forventes at bruge de allerede etablerede frekvensbånd (2,4 GHz, 5 GHz og 6 GHz) og fokusere på at optimere deres brug.

6 GHz-båndet, som blev introduceret med Wi-Fi 6E, tilbyder allerede bredere og mindre overfyldte kanaler end 2,4 GHz og 5 GHz, hvilket giver et betydeligt potentiale for at forbedre ydeevnen.

Hvornår vil Wi-Fi 8 være tilgængelig?

Udstyr, der understøtter Wi-Fi 8, forventes først at komme på markedet omkring 2028. Selvom standarden er under udvikling, vil implementeringen og den brede adoption tage tid.

Ifølge IEEE og eksperter som Dr. Srikanth Subramanian er dette det mest realistiske estimat for, hvornår vi kan forvente at se de første produkter med denne nye teknologi.