Store konsekvenser: Det amerikanske justitsministerium overvejer at splitte Google op

Christian Pedersen

1 uge siden

|

09/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Google står over for en hård dom. De kan måske ende med at blive splittet op.

Mest læste i dag

Google står over for en potentiel historisk opdeling, efter det amerikanske justitsministerium har intensiveret kampen mod teknologigigantens dominerende position på markedet for onlinesøgninger.

Med anklager om at have opretholdt et "illegalt monopol" overvejer ministeriet nu drastiske skridt for at sikre mere konkurrence og retfærdighed på markedet.

Monopolstatus i fare

En nylig domstolsafgørelse har slået fast, at Google har opbygget og vedligeholdt en monopollignende kontrol over onlinesøgemarkedet.

Med 90 procent af markedsandelen i USA dominerer Google søgemaskinebranchen, på trods af forsøg fra konkurrenter som Microsofts Bing.

Ifølge afgørelsen har Google opnået sin position gennem aftaler og strategier, der har gjort det svært for andre at bryde igennem.

Det amerikanske justitsministerium har nu indtil november til at fremlægge en detaljeret plan for, hvordan de vil tackle Googles monopol.

En af de mulige løsninger er at tvinge virksomheden til at afhænde visse forretningsområder. Det skriver Handelsblatt.

Google gør modstand

Google planlægger at appellere dommen og hævder, at de tilbyder produkter af høj kvalitet, som konkurrerer med andre store aktører som Amazon.

Kent Walker, Googles præsident for globale anliggender, fremhæver, at "Googles søgeprodukter skiller sig ud på grund af deres kvalitet," og at virksomheden fortsat er i hård konkurrence med andre platforme.

Hvad sker der nu?

Selvom opdeling af Google er en af de mulige løsninger, forventer mange eksperter, at det mest sandsynlige udfald bliver en opløsning af eksklusivaftaler.

Et af de primære fokuspunkter er Googles aftale med Apple om at være standard-søgemaskinen på Apples Safari-browser, som ministeriet ser som en barriere for konkurrence.

Skulle Google anke, kan sagen trække ud i årevis, hvilket efterlader både teknologiindustrien og forbrugerne i spænding over, hvad fremtiden vil bringe for internettets giganter.