Samtlige eksperter advarer alle forældre: Giv ikke dette til dit barn

Christian Pedersen

3 uger siden

|

26/08/2024
Nyheder
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Pas på med at give dette til dit barn. Især hvis barnet er under 11 år.

Mest læste i dag

Flere eksperter og store mobilselskaber råder nu forældre til at tænke sig om, før de giver deres børn smartphones.

Den britiske mobiludbyder EE, der ejes af BT, har for nylig anbefalet, at børn under 11 år ikke får adgang til smartphones.

I stedet foreslår de, at børn får simple telefoner, der kan ringe og sende SMS’er, men som ikke har adgang til internettet eller sociale medier.

Bekymringer om børns digitale velbefindende

Anbefalingen fra EE kommer i kølvandet på voksende bekymringer om, hvordan smartphone- og internetbrug påvirker børns mentale sundhed og adfærd.

Forskning viser, at smartphones kan bidrage til kortere opmærksomhedsspænd, udsætte børn for skadeligt indhold og erstatte mere aktive og sociale aktiviteter, som for eksempel at lege udendørs eller tale med venner.

EE's direktør for virksomhedsforhold, Mat Sears, udtalte, at deres mål er at hjælpe forældre og omsorgspersoner med at træffe de bedste valg for deres børn.

"Børn under 11 år har ikke behov for en smartphone. En gammeldags klaptelefon, er mere passende," siger han. Det skriver BBC.

Risikoen ved tidlig smartphone-brug

Ny forskning fra den britiske telekommunikationsregulator Ofcom viser, at næsten en fjerdedel af børn mellem 5 og 7 år nu har deres egen smartphone.

Mange forældre vælger at give deres børn telefoner for at kunne holde styr på deres opholdssted og aktiviteter, men risikoen for at børnene bliver udsat for upassende indhold eller udvikler usunde digitale vaner er høj.

Ifølge Clare Fernyhough, medstifter af kampagnegruppen "Smartphone Free Childhood", er EE's nye vejledning et positivt skridt.

Hun påpeger, at smartphones ikke er sikre for børn og kan være meget vanedannende.

"Hvis et barn overhovedet skal have en telefon, bør det være en simpel telefon," udtaler hun.

Fremtidige reguleringer og anbefalinger

Flere lande, herunder Frankrig, Italien og Holland, har allerede indført forbud mod brug af smartphones i skoler, og i Storbritannien overvejer regeringen lignende tiltag.

Selv om den britiske premierminister Sir Keir Starmer har udtrykt skepsis over for et totalt forbud, erkender han behovet for at genoverveje, hvilken type indhold børn har adgang til online.

Den seneste udvikling understreger et bredere skift i, hvordan samfundet ser på børns brug af teknologi og de potentielle farer, det medfører.

Det er tydeligt, at flere eksperter nu opfordrer til forsigtighed og moderering, når det kommer til børns digitale adfærd.