Meta planlægger angiveligt at bruge en enorm sum penge på at investere i et fiberoptisk undersøisk internetkabel, der vil strække sig over hele verden. Det lyder, at det kan ende med at koste over 10 milliarder dollars, hvilket svarer til cirka 70 milliarder kroner.
Projektet, som først blev rapporteret af Sunil Tagare, der er ekspert på området, kan blive officielt annonceret i begyndelsen af næste år. Kilder tæt på Meta har dog fortalt TechCrunch, at projektet stadig er i de tidlige faser.
Kun få entreprenører har kapaciteten til at bygge denne type infrastruktur, og mange er allerede bundet af andre kontrakter. Hvis projektet bliver en realitet, vil det sandsynligvis tage flere år, før kablet kan lægges og tages i brug.
Meta er i dag medejer af mere end et dusin undersøiske netværk, men dette vil være det første, som selskabet ejer og driver fuldstændigt selv. Google har nogle få af sine egne undersøiske kabler, mens Amazon og Microsoft ikke har dedikerede kabler, men i stedet ejer andele i andre.
Meta vil angiveligt være den eneste bruger af dette kabel. Virksomheden og dens tjenester står for cirka 10 procent af det globale internetforbrug via fastnet og omkring 22 procent af mobiltrafikken.
Meta genererer nu mere indtægt fra internationale markeder end fra Nordamerika. Det nye kabel vil give virksomheden større kontrol over sin infrastruktur for at sikre stabiliteten af sine tjenester. Selvom internetudbydere og mobilselskaber fortsat vil være ansvarlige for at forbinde brugernes enheder, vil kablet give Meta større uafhængighed og robusthed.
Tidligere har Meta arbejdet på egne Wi-Fi- og mobilinternetprojekter, men det første blev nedlagt i 2022. Det skriver mediet Engadget.
Det forventes, at kablet vil strække sig fra USA's østkyst til Sydafrika, videre til Indien og den nordlige kyst af Australien, før det når vestkysten. I alt kunne kablet være mindst 40.000 kilometer langt.
Ruten er designet til at undgå områder, der betragtes som 'store enkeltpunkter for potentielt svigt', ifølge Tagare. Dette inkluderer Rødehavet, Det Sydkinesiske Hav, Egypten, Marseille, Malaccastrædet og Singapore. Kablet vil også undgå mange geopolitiske brændpunkter.
For nylig blev to undersøiske kabler skåret over i Østersøen. Efterforskere mener, at en kinesisk fisketrawler - muligvis under påvirkning af russisk efterretning - skar kablerne over ved at trække sit anker hen over havbunden. Dette understreger behovet for mere sikre og robuste netværksforbindelser.