Danske kommuner investerer i stor stil i droner fra den kinesiske producent DJI, der i flere lande er blevet sortlistet på grund af sikkerhedsbekymringer.
En ny undersøgelse viser, at 60 ud af 75 adspurgte kommuner har en eller flere DJI-droner i deres flåde.
Samlet set opererer kommunerne med 204 droner, hvoraf størstedelen stammer fra den kinesiske gigant.
Sikkerhedsrisiko eller nødvendig teknologi?
DJI er verdens største producent af droner, men virksomheden har gennem årene mødt massiv kritik – især fra USA, hvor den er blevet sortlistet af myndighederne på grund af påstået dataindsamling og forbindelser til den kinesiske regering.
Alligevel vælger danske kommuner at anvende DJI-droner til alt fra inspektion af bygninger og infrastruktur til redningsopgaver og landbrugsovervågning.
Mange begrunder valget med, at DJI-droner er teknologisk overlegne og væsentligt billigere end alternativerne. Det skriver Tv2.
Eksperter advarer: Kan sende data til Kina
Flere cybersikkerhedseksperter har tidligere advaret om, at DJI-droner kan udgøre en sikkerhedsrisiko, da de potentielt kan indsamle og sende data til servere i Kina.
Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste bør danske myndigheder være opmærksomme på, hvilke teknologiske løsninger de implementerer – især når de stammer fra Kina.
Spørgsmålet er nu, om danske kommuner bør fortsætte med at bruge DJI-droner – eller om de bør finde alternative løsninger, der ikke er forbundet med potentielle sikkerhedsrisici.