Husker du det globale IT-nedbrud? - Her er fejlen bag det

Christian Pedersen

8 uger siden

|

22/07/2024
Nyheder
Foto: Ritzau
Foto: Ritzau
Fejlen bag det globale IT-nedbrud, der påvirkede banker, fly og supermarkeder, er nu fundet.

Mest læste i dag

Det globale IT-nedbrud, der for nylig ramte mange systemer verden over, skyldtes en fejl i en opdatering fra antivirusprogrammet CrowdStrike.

Nedbruddet medførte betydelige problemer for mange Microsoft-brugere, hvilket skabte kaos i både offentlige og private sektorer.

Flyselskaber, lufthavne, banker og detailbutikker i adskillige lande blev ramt, og mange systemer gik helt ned.

Myndigheder, hospitaler og praktiserende læger i lande som Storbritannien og Tyskland var også blandt de berørte.

CrowdStrike, det anerkendte sikkerhedsfirma, har bekræftet, at en opdatering til deres software udløste nedbruddet.

Ifølge selskabets administrerende direktør, George Kurtz, arbejder de intenst på at rette fejlen, men det kan tage tid, før alle systemer er fuldt genoprettet. Det skriver Ritzau.

George Kurtz har undskyldt for den betydelige indvirkning på kunder og rejsende og har oplyst, at mange brugere kan opleve, at deres systemer fungerer igen ved en simpel genstart.

CrowdStrike og Microsoft samarbejder nu om at finde ud af, hvor det gik galt, og sikre, at en lignende hændelse ikke sker igen.

Nedbruddet havde vidtrækkende konsekvenser, som begyndte at vise sig tidligt fredag morgen med de første rapporter fra Australien.

Her blev blandt andet check-in-systemer i lufthavne lammet, supermarkeder måtte lukke, og banker samt tv-stationer blev påvirket.

Australien ser ud til at være et af de lande, der blev hårdest ramt af nedbruddet.

Microsoft rapporterede om de første problemer hos deres brugere omkring klokken 01.30 natten til fredag.

Det er klart, at en hurtig løsning og fremtidig forebyggelse er afgørende for at genvinde brugernes tillid.

Både CrowdStrike og Microsoft har travlt med at rette op på situationen og forhindre fremtidige nedbrud.

George Kurtz har forklaret, at selvom mange systemer kan blive genoprettet ved en simpel genstart, vil det tage længere tid for nogle systemer at komme tilbage online.

CrowdStrike har markeret opdateringen, som er navngivet CVE-2024-38112, som vigtig, og brugere opfordres til at installere den så hurtigt som muligt for at sikre, at deres systemer forbliver beskyttet.

Samtidig arbejder begge virksomheder på at analysere og forstå de præcise årsager til fejlen, så de kan forbedre deres systemer og forhindre lignende hændelser i fremtiden.