Helt ny chip skal reducere CO2 fra datacentre

Christian Pedersen

2 dage siden

|

01/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Disse nye fotoniske chips kan noget helt særligt.

Mest læste i dag

Datacentrenes energiforbrug stiger markant, drevet af en kraftig vækst i kunstig intelligens og digital datahåndtering.

Ifølge eksperter står datacentre allerede for cirka 1 procent af de globale CO2-udledninger, og dette tal kan potentielt stige med 160 procent frem mod 2030.

For at imødegå denne udfordring arbejder virksomheder som schweiziske Lightium på en revolutionerende teknologi, der kan ændre spillet for energiforbrug og bæredygtighed.

Ny generation af fotoniske chips

Lightium har udviklet en ny type chip baseret på tyndfilm-lithium-niobat (TFLN), som har potentiale til at mangedoble dataoverførselshastighederne i datacentre og reducere energiforbruget markant.

Traditionelt har datacentre benyttet sig af siliciumbaserede halvledere til at drive deres optiske forbindelser, men disse når nu deres fysiske grænser, ifølge Dirk Englund, medstifter af Lightium og professor ved MIT.

Den nye teknologi muliggør dataoverførselshastigheder på op til 3,2 Tb/s, en stor forbedring i forhold til de nuværende 800 Gb/s, der typisk ses i moderne datacentre.

Da optiske forbindelser alene kan stå for op til 40 procent af et datacenters energiforbrug, kan denne innovation have store konsekvenser for energieffektiviteten. Det skriver Lightium selv.

Fra forskning til masseproduktion

Indtil nu har TFLN været svært at producere i større skala, og det har derfor primært været brugt i forskningsmiljøer.

Men Lightium er nu den første virksomhed, der har formået at producere disse fotoniske chips i industriel skala, hvilket betyder, at teknologien snart kan implementeres bredt.

Lightium planlægger at lancere deres chip i begyndelsen af 2025 og tester allerede teknologien gennem et beta-program med strategiske partnere.

Virksomheden har modtaget en investering på 7 millioner dollars, hvilket skal bruges til at udvikle teknologien yderligere og udbrede den til andre sektorer som kvantecomputere og satellitkommunikation.

Med denne teknologiske udvikling ser fremtiden lysere ud for datacentre, der stræber efter at reducere deres CO2-aftryk.