En ny trussel lurer på internettet. Det globale cybersikkerhedsfirma Kaspersky har advaret om en ondsindet kampagne, der rammer Windows-brugere på PC.
Cyberkriminelle bruger usynlige webannoncer til at omdirigere brugere til falske CAPTCHA-sider eller svigagtige fejlmeddelelser med det formål at narre dem til at downloade programmer, der stjæler data.
Ifølge Kasperskys telemetri blev der registreret over 140.000 interaktioner med disse ondsindede annoncer mellem september og oktober i år. Det skriver 20minutos.
Mere end 20.000 brugere blev omdirigeret til falske sider, der indeholder skadelige scripts. Spanien, sammen med Brasilien, Italien og Rusland, er blandt de lande, der er hårdest ramt af denne kampagne.
CAPTCHA's er et almindeligt værktøj på nettet til at bekræfte, at en bruger er et menneske og ikke en robot. Men cyberkriminelle udnytter nu falske CAPTCHA's til at sprede malware.
Hvordan fungerer angrebet?
Vildledende annoncer: Mens brugerne surfer på internettet, støder de på annoncer, der fylder hele skærmen. Disse annoncer omdirigerer dem til en falsk CAPTCHA-side eller en fejlmeddelelse, der efterligner Chrome-browseren.
Download af malware: På den falske side instrueres brugeren i at kopiere en skjult PowerShell-kommando fra Windows til computerens udklipsholder. Når kommandoen indsættes og eksekveres, downloades malwaren uden brugerens viden.
Datatyveri: Malwaren søger efter filer relateret til kryptovalutaer, cookies og adgangskoder på offerets enhed.
Denne type angreb er også blevet rapporteret i den nyeste version 33.2 af Play Store.
Eksperternes anbefalinger
Kaspersky opfordrer brugere til at være forsigtige og følge disse grundlæggende sikkerhedsanbefalinger:
Tænk før du handler: Følg aldrig mistænkelige instruktioner online.
Beskyt dine enheder: Brug en omfattende sikkerhedsløsning på alle enheder.
Administrer adgangskoder sikkert: Brug en adgangskodeadministrator til at opbevare dine adgangskoder på en sikker måde.
At holde sig opdateret om de nyeste online trusler er afgørende for at beskytte sig i den digitale verden, understreger eksperterne.