Eksperter advarer forældre der tracker deres barns lokation

Christian Pedersen

1 uge siden

|

09/07/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Eksperter har en helt klar opfordring til forældre, der tracker deres barn.

Mest læste i dag

Forældre, der benytter tracking-apps og geolokationsenheder til at overvåge deres børns lokation, advares nu om de potentielle langtidsvirkninger på børnenes mentale helbred.

Brugen af disse teknologier er steget markant, med den mest populære app, Life360, der har oplevet en 36 procents stigning i brugere alene det seneste år.

Dette svarer til næsten to millioner månedlige brugere, hvoraf mange er sikkerhedsbevidste forældre, der ønsker at kende deres børns præcise lokation på alle tidspunkter. Det skriver amp.nine.

Bekymringer om langsigtede konsekvenser

Psykologer udtrykker bekymring for, at denne form for kontrol kan gøre børn mere modtagelige for tvangskontrol i fremtidige relationer.

Forældre, der benytter disse tracking-enheder, kan også opleve øget stress og angst ved at have konstant adgang til deres børns opholdssted.

Samtykke og kommunikation

Genevieve Muir, en parenting-ekspert, fremhæver, at det er afgørende at søge barnets samtykke, før man begynder at tracke deres lokation.

“Hvis vi tracker en ung, og det giver dem mere frihed, end de normalt ville have, er det en god ting,” siger hun.

Men at tracke teenagere uden deres samtykke kan være skadeligt for forholdet mellem forældre og barn.

Det er vigtigt at have en klar aftale om, at det handler om at holde dem sikre, og at begge parter er enige om dette.

Udfordringer med tillid

Muir påpeger også, at børn vil finde ud af, hvordan man slukker for disse tracking-enheder, hvis de ikke forstår årsagen til overvågningen.

“De vil finde ud af det, så det er bedre at have et godt forhold og en god forbindelse fra starten,” siger hun.

Ved at skabe en åben dialog og opbygge tillid kan forældre og børn samarbejde om sikkerhed uden at skabe en følelse af overvågning og kontrol.

Brugen af tracking-teknologier kan have både fordele og ulemper.

Mens de kan give forældre ro i sindet og børn større frihed, er det vigtigt at sikre, at børnene er med på ideen og forstår formålet.

At undgå hemmelig overvågning og i stedet fokusere på åben kommunikation og samtykke kan hjælpe med at opretholde en sund relation og mindske de potentielle negative virkninger på børnenes mentale helbred.