Ekspert afslører: Du bliver overvåget mere, end du tror

Christian Pedersen

4 uger siden

|

22/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du må aldrig bruge dette populære produkt inde i dit hjem.

Mest læste i dag

Smarte enheder og digitale tjenester gør hverdagen nemmere, men har en mørk side.

Eksperter advarer om, at moderne teknologi indsamler langt flere data om os, end vi er klar over.

Ifølge en ny rapport fra USA er forbrugerne udsat for en massiv, usynlig overvågning, som udnytter kunstig intelligens til at skræddersy reklamer og påvirke adfærd.

Smart teknologi – men for hvem?

Ifølge juraprofessor Jan Trzaskowski er smarte enheder som tv’er, telefoner og digitale assistenter ikke nødvendigvis til gavn for brugerne, men snarere designet til at indsamle data til markedsføring.

“Det, der markedsføres som ‘smarte løsninger’, handler primært om at tjene penge på os,” siger han.

Rapporten fra Center for Digital Democracy (CDD) afslører, hvordan streamingtjenester og producenter af smart-tv'er har udviklet systemer, der overvåger brugernes vaner og målretter reklamer direkte mod dem.

Med AI’s indtog kan virksomheder skræddersy annoncer i realtid og tilpasse dem til den enkelte seer baseret på oplysninger som lokation, interesser og adfærd. Det skriver Tv2.

Reklamer bliver personliggjorte

Virksomheder kan udskifte skuespillere, farver og tilbud i tv-reklamer, så de passer præcis til den person, der ser med.

AI-teknologien gør det muligt at skabe tusindvis af versioner af den samme reklame på få sekunder.

Dette åbner døren for endnu mere målrettet markedsføring – noget, der ifølge Trzaskowski kan være lige så vanedannende som rusmidler.

Svært at gennemskue konsekvenserne

Selvom europæisk lovgivning giver bedre beskyttelse end i USA, er det stadig en udfordring at forstå, hvilke data vi uforvarende deler.

“Selv med regler og lovgivning kan vi ikke beskytte os mod vores egne vaner og afhængighed,” advarer Trzaskowski.

Med stigende brug af AI i markedsføring bliver det sværere for forbrugerne at gennemskue, hvordan de påvirkes, og hvilke oplysninger de deler.

Dette skaber en bekymrende udvikling, hvor staten står tilbage med ansvaret for at afhjælpe de sociale konsekvenser af digital afhængighed og manipulation.