Drone skal hjælpe Vejle Kommune med stor konflikt

Christian Pedersen

8 timer siden

|

27/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En drone er blevet sendt op i luften i Vejle for at hjælpe med netop denne ting.

Mest læste i dag

Konflikten mellem Vejle Kommune og ejerne af flere kolonihavehuse tager nu en ny drejning, da kommunen har sat en drone ind for at få overblik over, hvor store de mange kolonihavehuse egentlig er.

Ifølge Vejle Kommune er flere af husene bygget langt større, end de tilladte regler foreskriver, hvilket har skabt en længerevarende strid.

Dronen, som kan opmåle grundene og husene med stor præcision, skal hjælpe kommunen med at håndhæve reglerne.

Den nye teknologi giver kommunen mulighed for at få præcise data på størrelsen af bygningerne, som herefter skal vurderes af et landinspektørfirma.

Ejere føler sig uretfærdigt behandlet

Flere kolonihaveejere, som Thorkild Bach, der købte sit hus i 2021, føler sig uretfærdigt behandlet.

Han erkender, at hans hus er større end tilladt, men mener, at kommunen har været passiv og derfor har skabt en situation, hvor folk har følt, at de kunne bygge frit.

"Det svarer lidt til at putte en slikskål foran sine børn og sige, de ikke må spise det," siger Bach om den manglende håndhævelse af reglerne. Det skriver DR.

Mulig nedrivning truer

Kommunen vedtog i januar 2023 en ny lokalplan, der tillader større kolonihavehuse end tidligere, men mange huse er stadig for store.

Omkring 150 af de 972 kolonihavehuse er langt større end de tilladte 50 kvadratmeter, og Vejle Kommune har gjort det klart, at det i værste tilfælde kan ende med nedrivninger.

Retssag under opsejling

Næsten 200 ejere har valgt at tage kampen op mod kommunen og har hyret en advokat i et forsøg på at få underkendt de nye lokalplaner.

Imens fortsætter kommunen med at bruge dronen som redskab til at få opklaret omfanget af de ulovlige bebyggelser og sikre, at loven bliver overholdt.