Drone sendes straks til Søværnets farvandsovervågning - Her er grunden

Skrevet af Christian Pedersen

2 uger siden

|

29/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En stor og forbedret drone sendes lige nu til Søværnets farvandsovervågning, og her er hvorfor.

Mest læste i dag

En avanceret drone fra Nordjylland er sat i drift for at forstærke Søværnets evne til at overvåge Danmarks farvande.

Dronen, der har evnen til at lette og lande vertikalt, tilbyder nye fleksible indsatsmuligheder for maritim sikkerhed langs Jyllands nord- og vestkyst.

"Dette nye udstyr vil patruljere fra Ålbæk Bugt til Ringkøbing Fjord og hjælpe os med at styrke vores indsats i overvågningen af nationale og internationale farvande,"

forklarer en talsperson fra Søværnet. Med sin vertikale start og landing kapacitet kræver dronen minimal plads for at operere, hvilket øger dens anvendelighed i kystnære områder.

Primært vil dronen blive brugt til rutinemæssige patruljer og til at indsamle data om specifikke fartøjer, som kan være af interesse for Søværnets maritime overvågningscenter.

Dronen, der er ubemandet og fjernstyret, har også kapaciteter til at bidrage til miljøbeskyttelse.

"Udover at overvåge skibsfarten kan dronen identificere og dokumentere miljøforureninger som olieudslip," tilføjer talspersonen.

Denne egenskab er særligt værdifuld i kampen mod miljøsyndere, som ulovligt tømmer forurenende stoffer i havet.

Projektet er finansieret af EMSA (European Maritime Safety Agency) og er en del af det større europæiske droneprojekt, Insight24, der sigter mod at forbedre farvandsovervågningen gennem delt teknologi og erfaringer mellem EU-landene.

Denne internationale indsats inkluderer flere typer droner, der bredt bruges til forskellige overvågningsopgaver i EU’s farvande.

Søværnets brug af EMSA-droner er ikke ny; siden 2022 har der været adgang til forskellige modeller, men med den seneste teknologiske opgradering er dronens kapaciteter markant forbedret.

Den nye drone vil også tjene Toldstyrelsen i dens missioner, hvilket understreger dens alsidighed og vigtighed i overvågningen af Danmarks maritime interesser.

Det skriver Forsvaret