Banebrydende opfindelse: Dette cement kan forvandle dit hus til et stort batteri

Christian Pedersen

1 uge siden

|

09/07/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu kan cementen bruges til at give strøm til huset.

Mest læste i dag

En revolutionerende ny opfindelse fra forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Harvard University's Wyss Institute kan potentielt forvandle cement til en energilagringsenhed.

Ved at kombinere vand, cement og en sodlignende substans kaldet carbon black har forskerne skabt en superkondensator, der kan lagre elektricitet.

Hvordan virker det?

Superkondensatorer er kendt for deres evne til hurtigt at oplade og aflade energi, hvilket gør dem ideelle til energilagring.

Carbon black er ekstremt ledende og, når det kombineres med cement og vand, skaber det et netværk af ledende materialer inden i cementen.

Dette muliggør opladning og lagring af elektrisk energi skriver BBC.

Fordelene ved cement-superkondensatorer

En af de store fordele ved denne teknologi er dens potentiale til at integrere energilagring i bygningsstrukturer.

Forestil dig husets fundament, vægge og søjler, som ikke kun støtter bygningen, men også fungerer som store batterier.

Dette kan reducere behovet for traditionelle batterier, som ofte er afhængige af knappe ressourcer som lithium.

Udfordringer og potentiale

Selvom denne teknologi stadig er i de tidlige stadier, og cement-superkondensatorer i øjeblikket kun kan lagre nok energi til at drive en 10-watt LED-pære i 30 timer, er potentialet enormt.

Med videre forskning kan kapaciteten øges betydeligt, hvilket kan gøre det muligt for cementstrukturer at lagre nok energi til at forsyne hele huse.

Miljømæssige overvejelser

Cementproduktion er ansvarlig for 5-8% af de globale CO2-udledninger.

Selvom cement-superkondensatorer kan reducere afhængigheden af lithium-batterier, er det nødvendigt at finde måder at reducere den miljømæssige påvirkning af cementproduktionen.

Forskere arbejder allerede på lavemissionscement fremstillet af biprodukter fra stål- og kemikalieindustrierne, hvilket kan være en løsning på dette problem.

Med denne teknologi kan fremtidens bygninger ikke kun være strukturelt stærke, men også fungere som store energilagringsenheder, hvilket er et stort skridt mod en bæredygtig fremtid.