Apple og Google indgår ulovlig aftale - Det får konsekvenser nu

Christian Pedersen

6 uger siden

|

06/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Apple og Google har lavet en særlig aftale, men den er vist ikke helt lovlig.

Mest læste i dag

En nylig afgørelse fra en amerikansk domstol har erklæret en mangeårig aftale mellem Apple og Google for ulovlig.

Aftalen, der giver Google rollen som standardsøgemaskine på Apples enheder, blev fundet i strid med konkurrencelovgivningen, hvilket kan føre til væsentlige ændringer for begge virksomheder.

Indholdet af aftalen

Apple og Google har siden 2002 haft en lukrativ aftale, hvor Google betaler Apple for at være den primære søgemaskine på Safari-browseren, i Spotlight-søgninger og gennem Siri.

I 2022 betalte Google angiveligt Apple omkring 20 milliarder dollars, hvilket repræsenterede 36 procent af Googles annonceindtægter genereret via Apple-enheder.

Konsekvenser for Apple

For Apple udgør indtægterne fra Google-aftalen en betydelig del af deres servicesektor, som i 2022 stod for 78,1 milliarder dollars i omsætning.

Hvis aftalen falder bort, vil det påvirke Apples evne til at kompensere for det aftagende iPhone-salg, da tjenesteydelsessegmentet har været en vigtig indtægtskilde. Det skriver Mobilsiden.

Udfordringer for Google

For Google kan ophævelsen af aftalen betyde, at de mister op til 80 procent af søgevolumen fra iOS-enheder, hvilket kan resultere i tab på mellem 28 og 32 milliarder dollars.

Med en samlet omsætning på 182,5 milliarder dollars i 2020 vil dette udgøre et betydeligt økonomisk slag for Google.

Begge virksomheder står over for store økonomiske og strategiske udfordringer, hvis dommen opretholdes.

Google har planer om at appellere, men udfaldet kan tvinge dem til at revidere deres forretningsmodeller.

Sagen fremhæver vigtigheden af konkurrencepolitik i teknologibranchen og kan sætte en ny standard for, hvordan teknologigiganter indgår aftaler fremover.