Bluetooth-teknologien har udviklet sig markant siden den spæde start i midten af 1990'erne. Den blev udviklet af Jaap Haartsen og Mattisson Sven, som arbejdede for Ericsson, der er en svensk multinational virksomhed inden for telekommunikation.
Oprindeligt kunne Bluetooth overføre data med en hastighed på 720 kbit/s, hvilket var banebrydende på det tidspunkt, men i dag virker det langsomt.
Den nyeste version, Bluetooth 5.4, er kun implementeret i få enheder. Denne version tilbyder dog ikke væsentlige forbedringer for almindelige brugere, men retter sig primært mod detailhandlen.
Bluetooth har en rækkevidde på cirka 10 meter, og nogle versioner kan under optimale betingelser nå op til 100 meter. Det er blevet en effektiv teknologi med lavt energiforbrug og bred kompatibilitet. Men Huawei har udviklet en alternativ teknologi, NearLink, som overgår Bluetooth på flere områder.
NearLink: En kombination af det bedste fra Bluetooth og Wi-Fi
NearLink - også kendt som SparkLink - er en trådløs teknologi udviklet af SparkLink Alliance, ledet af Huawei. Denne standard blev introduceret i 2020 og har tiltrukket over 300 virksomheder og institutioner, fra bilproducenter til appudviklere.
NearLink kombinerer det bedste fra Wi-Fi og Bluetooth for at opnå hurtigere og mere effektive forbindelser. Teknologien lover at være næste generation inden for kortdistanceteknologi med følgende fordele:
60 % lavere energiforbrug
6 gange højere dataoverførselshastighed
1/30 af latensen
Forbedret stabilitet med 7 dB anti-interferens
Dobbelt rækkevidde
10 gange flere netværksforbindelser
Ligesom Bluetooth planlægges NearLink integreret i mange typer enheder, herunder smartphones, smartwatches, bærbare computere, højttalere, elbiler og industrielle værktøjer. Teknologien er allerede en del af Huaweis HarmonyOS 4 og Mate 60-smartphone.
Udfordringer for NearLink
Desværre gør restriktionerne mod Huawei det usandsynligt, at NearLink vil blive implementeret i populære enheder som Apples iPhone eller Googles Pixel. Teknologien er primært udviklet af kinesiske virksomheder som Hisense, HONOR og Lenovo.
Dette er ærgerligt, da NearLink kunne forbedre forbindelsen mellem nærliggende enheder, muliggøre hurtigere dataoverførsel og reducere energiforbrug. Teknologien kan især være nyttig til softwareopdateringer eller til at dele indhold mellem enheder uden at belaste batteriet unødvendigt.