Verdens første Zink-ion batterifabrik åbnet i Sverige: Både billigere og bedre sikkerhed

Christian Pedersen

2 uger siden

|

04/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svenskerne brager derudaf, da de lige har åbnet den første Zink-ion batterifabrik.

Mest læste i dag

Sverige har netop taget et stort skridt i energilagringsteknologi med åbningen af verdens første zink-ion batterifabrik, drevet af det svenske firma Enerpoly.

Med en vision om at revolutionere lagringen af vedvarende energi satser Enerpoly på, at zink-ion batterier vil være en bedre og billigere løsning end de traditionelle lithium-ion batterier.

Stort potentiale i Zink-ion teknologi

Zink har længe været brugt i almindelige AA-batterier, men det har ikke været populært til gentagen energilagring på grund af tekniske udfordringer.

Tidligere versioner af zink-ion batterier var plaget af dendritter—små krystaller, der kunne kortslutte batterierne—og kapacitetstab over tid.

Enerpoly hævder nu at have løst disse problemer gennem omfattende redesign af batteriets komponenter, herunder anode, katode, elektrolyt og separator.

Ved at bruge zinkmetal til anoden, mangandioxid til katoden og en vandbaseret elektrolyt, lover den nye teknologi både højere sikkerhed og lavere omkostninger.

Enerpoly sigter specifikt mod energilagringsmarkedet og ikke mod elektriske køretøjer eller små elektronik.

Deres batteripakker er modulære og kan kombineres til større systemer, hvilket gør dem ideelle til større installationer, som eksempelvis lagring af vedvarende energi. Det skriver Enerpoly.

Økonomisk og miljømæssig gevinst

Udover de teknologiske fordele fremhæver Enerpoly også de økonomiske og miljømæssige fordele ved zink-ion batterier.

Zink er billigere og mere rigeligt tilgængeligt end lithium, og Sverige har Europas største zinkreserver.

Derudover er zink-ion batterierne ikke-giftige, ikke-brændbare og ikke-eksplosive, hvilket gør dem mere sikre end mange nuværende alternativer.

Fabrikken, der har fået økonomisk støtte fra det svenske energiagentur, forventes at producere de første batterier næste år og sigter mod at nå en produktionskapacitet på 100 MWh i 2026—nok til at drive omkring 20.000 hjem.

Dette nye initiativ kunne potentielt positionere Sverige som en førende aktør inden for fremtidens energilagring.