Pas på næste gang du skal ind på MitID og e-Boks - Her er truslen

Christian Pedersen

3 uger siden

|

26/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Pas på denne trussel, når du scanner QR-koder for at gå ind på MitID og e-Boks

Mest læste i dag

QR-koder er blevet en fast del af vores dagligdag, især under pandemien, hvor de hurtigt har etableret sig som et effektivt værktøj til alt fra betaling i supermarkedet til login på MitID og e-Boks.

Men denne bekvemme teknologi har også en bagside, som nu har ført til en vigtig advarsel fra cybersikkerhedseksperter.

En ny form for svindel, kaldet 'QRishing', har gjort sit indtog og udnytter den stigende brug af QR-koder.

Svindlere erstatter ægte QR-koder med falske, som kan omdirigere dig til skadelige websteder, herunder falske betalingssider, der er designet til at stjæle dine personlige oplysninger og penge.

Denne type svindel er især farlig for brugere af både iPhone og Android, der risikerer at få deres bankkonti tømt, hvis de uforvarende scanner en falsk QR-kode. Det skriver Nyheder24.

Derfor er det vigtigt at tage nogle forholdsregler, før du scanner en QR-kode:

Vær skeptisk over for tilfældige koder: Hvis du støder på en QR-kode, der virker ude af sammenhæng eller ikke har en klar årsag til at være der, bør du undlade at scanne den. QR-koder uden en klar sammenhæng kan være et tegn på svindel.

Kontroller URL-adressen: Før du klikker på en QR-kode, skal du altid tjekke den tilknyttede URL-adresse. Din smartphone giver normalt en forhåndsvisning af linket, så du kan undersøge, om det virker mistænkeligt.

Undersøg QR-kodens kilde: Scan kun QR-koder fra kilder, du har tillid til. Hvis du er i tvivl om, hvor koden stammer fra, bør du ikke scanne den.

Vær særlig opmærksom ved betalinger: Når du bruger QR-koder til betaling, skal du altid dobbelttjekke oplysningerne. Sørg for, at pengene sendes til den rette modtager ved at kontrollere, at oplysningerne stemmer overens med det forventede.

Det er afgørende at tage disse forholdsregler alvorligt. QR-koder, som tidligere blev betragtet som harmløse, er nu blevet et potentielt mål for cyberkriminelle.

Med en sund skepsis og omhu kan du dog beskytte dig selv mod svindel og undgå ubehagelige overraskelser.