Nyt: I fremtiden kan du lade op, mens du kører over denne kendte bro

Christian Pedersen

3 uger siden

|

29/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Næste gang du vil krydse denne bro, skal du ikke bekymre dig, om du har strøm nok.

Mest læste i dag

Øresundsbroen kan blive en pioner inden for bæredygtig transport med et nyt projekt, der sigter mod at gøre det muligt at oplade elbiler, mens de kører over broen.

Ifølge SVT Nyheter er Lunds Universitet, Øresundsbroen og teknologivirksomheden Elonroad gået sammen om at undersøge mulighederne for at implementere en elvej på broen.

Elektrisk opladning under kørslen

En elvej fungerer ved at forsyne elbiler med energi, mens de er i bevægelse, hvilket kan reducere behovet for at stoppe ved ladestationer.

Dette ville især gavne kommercielle køretøjer, der ofte krydser Øresundsbroen mellem København og Malmø.

Professor Mats Alaküla fra Lunds Universitet forklarer, at projektet kan gøre det mere rentabelt for transportører at skifte til eldrevne køretøjer.

Bæredygtighed i fokus

Øresundsbroen har en ambition om at blive verdens mest bæredygtige bro, og elvejen er et skridt i den retning.

Energien til opladningen kunne blandt andet komme fra solpaneler på den kunstige ø Peberholm.

Mats Alaküla påpeger, at 8,5 kilometer elvej ville være tilstrækkeligt for at dække broen, med en anslået investeringsomkostning på cirka 20 millioner kroner per kilometer.

Potentiale for samarbejde med store virksomheder

Karin Ebbinghaus, direktør for Elonroad, understreger, at projektet sigter mod at samarbejde med virksomheder, der ofte bruger broen.

Dette kunne være store varemærkeejere som Ikea eller Carlsberg, der ønsker at støtte overgangen til elektrisk transport, eller logistikfirmaer, der ser en fordel i den nye teknologi.

Projektet er stadig i planlægningsfasen, men hvis det realiseres, vil det markere et vigtigt skridt mod bæredygtig transport i regionen.