Ny lov: Tag kørekort i en elbil

Christian Pedersen

8 uger siden

|

18/07/2024
Nyheder
Foto: Torben Klint/Ritzau
Foto: Torben Klint/Ritzau
Nu kan du tage kørekort i en elbil uden, det bliver markeret nogen steder.

Mest læste i dag

Fremtidens bilister får nu mulighed for at tage køreprøven i elbiler eller biler med automatgear uden at få den berygtede kode 78-anmærkning på deres kørekort.

Fra 1. juli 2024 er det nemlig blevet muligt at tage den praktiske køreprøve i elbil eller bil med automatgear og undgå den tidligere restriktion, der kun tillod kørsel i biler med automatgear.

Dette gælder dog kun, hvis man har modtaget mindst syv lektioner i bil med manuelt gear.

Regelændring og nye muligheder

Denne ændring, som er indført som en forsøgsordning, betyder, at nye bilister kan vælge at tage deres køreprøve i en elbil eller en bil med automatgear, uden at skulle bekymre sig om begrænsninger på deres kørekort. Det skriver FDM.

Dette er en stor fordel, da næsten ti procent af bilbestanden nu består af elbiler, og de fleste nye brændstofbiler har automatgear.

For eksisterende bilister med kode 78-anmærkningen på deres kørekort, giver ordningen også mulighed for at få fjernet denne ved at tage supplerende køretimer i en bil med manuelt gear.

Dette kræver også mindst syv lektioner i manuelt gear for at sikre, at bilisterne kan betjene en bil med manuel gearkasse sikkert.

Strammere regler for køreprøver

Sammen med denne ændring, introduceres der også nye regler for køreundervisning og køreprøver.

Fra 15. august 2024 vil der være en karensperiode på syv dage for elever, der dumper den praktiske køreprøve, før de kan gå op til en ny prøve.

Dette skal mindske prøvespild og sikre, at kørekortansøgere forbedrer deres færdigheder, inden de prøver igen.

Endvidere indføres en seks måneders karensperiode for ansøgere, som snyder eller på anden vis omgår reglerne for teoretiske eller praktiske køreprøver.

Fra 1. januar 2025 vil muligheden for at tage køreprøven med tolk også blive afskaffet, bortset fra særlige tilfælde, som i Sønderjylland og for færøske og grønlandske sprog.

Denne række af ændringer viser en fleksibilitet og tilpasning til den moderne bilpark, samtidig med at der opretholdes en høj standard for sikkerhed og færdigheder blandt nye bilister.