Microsoft under pres: Windows' gyldne æra er forbi

Christian Pedersen

2 dage siden

|

20/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det ser ikke lovende ud for Windows.

Mest læste i dag

Microsoft står over for en ny virkelighed, hvor Windows mister terræn i et marked, der nu domineres af nye spillere og skiftende brugerpræferencer.

De seneste års markedsandele afslører et mønster, hvor macOS og endda Linux vinder frem, mens Windows’ dominans langsomt svinder ind.

Markedsandele skrumper

Tidligere sad Windows tungt på markedet med en global brugerandel på over 95 % i 2009.

Dengang var alternativer som macOS og Linux nærmest usynlige.

Men i dag er billedet radikalt anderledes.

Seneste tal fra StatCounter viser, at Windows i september 2023 kun havde 68,4 % af markedet, mens Apples macOS nåede op på hele 20,2 %. Selv Linux, der længe har været niche, har opnået en andel på 3 %.

Windows 11 skuffer

Microsofts seneste styresystem, Windows 11, har ikke opnået den succes, som virksomheden håbede på.

Hvor Windows 10 formåede at genvinde brugernes tillid efter fiaskoen med Windows 8, har overgangen til Windows 11 været præget af kritik.

Brugeroplevelsen har været en blanding af frustration og tilpasningsproblemer, og mange virksomheder tøver stadig med at opgradere. Det skriver Giga.

Konkurrence fra macOS og Linux

Samtidig vinder konkurrenterne momentum.

Apples macOS har ikke blot taget markedsandele men også tiltrukket brugere med fokus på design, integration og produktivitet.

Linux, på trods af sin nicheposition, oplever stigende interesse blandt teknisk orienterede brugere og virksomheder, der søger alternativer til Windows.

Microsofts næste træk

Selvom Microsoft stadig sidder på størstedelen af markedet, er det tydeligt, at Windows ikke længere kan tage sin position for givet.

Virksomheden må finde nye strategier for at imødegå den voksende konkurrence og samtidig revitalisere Windows-platformen.

Om Microsoft kan vende denne nedadgående kurve, vil fremtiden vise – men én ting er sikkert: Den ubestridte dominans fra fortidens Windows-dage er forbi.