Metas smart-brille netop udkommet: Kan scanne alle folk du går forbi

Christian Pedersen

1 uge siden

|

07/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Metas smart-brille kan identificere forbigående mennesker.

Mest læste i dag

To Harvard-studerende har skabt debat med en opsigtsvækkende brug af Metas nye smart-brille.

Med teknologien fra Meta og et simpelt program er det nu muligt at identificere forbipasserende på gaden ved at scanne deres ansigter i realtid.

Resultatet er en brille, der kan kobles til offentlige databaser og give øjeblikkelige informationer om folk, du møder.

Teknologi, der genkender ansigter på gaden

Brillen, som Meta har designet i samarbejde med Ray-Ban, har vakt opsigt på grund af dens evne til at streame brugernes synsfelt direkte til sociale medier.

De to studerende, AnhPhu Nguyen og Caine Ardayfio, brugte netop denne funktion til at køre ansigtsgenkendelse i realtid.

Ved hjælp af et computerprogram kunne de matche ansigter fra gaden med billeder fra offentlige databaser og trække informationer som navne, adresser og endda telefonnumre frem. Det skriver Heise.

Overvågning i hverdagen

I en video demonstrerer de studerende, hvordan de går gennem en metrostation, identificerer en tilfældig person og tiltaler ham med hans navn.

Med et smil henviser de til hans akademiske publikationer, som de havde fundet blot sekunder før via smart-brillens forbindelse til internettet.

Denne form for teknologisk overvågning rejser naturligvis alvorlige spørgsmål om privatlivets fred og sikkerhed i det offentlige rum.

Et wake-up call til fremtidens teknologi

Selvom Metas smart-brille er udstyret med en indbygget lysindikator, der skal vise, når data indsamles, påpeger kritikerne, at denne funktion ofte er svær at se under visse lysforhold.

De to studerende har understreget, at deres eksperiment ikke var ment til offentlig brug, men snarere som en demonstration af, hvilke risici den nye teknologi kan medføre.

Deres arbejde understreger, at mens teknologien gør imponerende fremskridt, er det vigtigt at være opmærksom på de potentielle konsekvenser for privatlivet.